На шта пазити код печења прасета на ражњу? :: Semberija INFO ::

 

На шта пазити код печења прасета на ражњу?


Foto: Pixabay
Колико села толико и начина печења прасета на ражњу, а за све је заједничко да се бирају младе животиње чије месо је сочно и мекано.

Након клања, труп се очисти, ошури. Уклоне се све нечистоће и комади шурене коже. Све је потребно добро испрати. Из трупа се уклањају изнутрице.

Након што је очишћено, прасе се соли тако што се со утрљава у унутрашњост и споља. Количина соли се одређује према тежини прасета и обично се креће од 2 до 3 посто. Како би што боље продрла у месо, ножем се праве рупе испод сваке плећке и бута те се напуне мањом количином.

У неким крајевима се поред соли користе разни други зачини: бибер, ружмарин, мајчина душица. Осим тога у простор стомака се могу ставити јабуке, ружмарин или лимун који доприносе окусу меса. Овако припремљено се оставља на хладно мјесто преко ноћи.

На дан печења, труп се поставља на ражањ, шипка се провуче кроз унутрашњост, и добро учврсти помоћу виљушки ражња. На средини се додатно осигура, кичма се веже намјенском виљушком или жицом за ражањ како не би спао током манипулације и окретања у процесу печења. Ноге се вежу за ражањ или се повежу што ближе трупу. У појединим крајевима доњи дио ногу се искористи да се провуку кроз рупе на трбушини и тако затвори труп, док други жицом обаве затварање трбушне шупљине.

Како уши не би изгорјеле могу се замотати алуминијском фолијом. Дуготрајан процес печења

Како би прасе било добро испечено, а месо сочно, веома важни фактори су ватра и вјетар. Само мјесто печења, ако је на отвореном, треба бити заштићено од вјетра. За ложење се користе букова или грабова дрва, остаци од круњења кукуруза (комуша, кочанка, чокањка, окласак). Избјегавати црногорично дрвеће и никако не користити отпад.

Ражањ се окреће током цијелог процеса печења како би се равномјерно испекло са свих страна. Ватра не смије бити прејака, а прасе треба да је удаљено од 20 до 40 цм. Печење траје између 3 до 5 или 6 х у зависности од тежине и како одмиче процес прасе се приближава ватри. Жеравице треба да је нешто више у предјелу плећки и бутина.

Да би добило лијепу златну корицу послије 4 х печења премазује се машћу, мјешавином уља и зачина или се прелијева пивом. За добијање хрскаве кожице додају се треске које брзо подигну температуру и краткотрајно као се не би формирали мјехурићи на површини. Када почне да капље маст, ставља се плех испод прасета, а у њу умачу шните хљеба.

Искусни мајстори кажу да је готово када се зглобови раздвоје, преноси Агроклуб.

(Агроклуб)