Шетња по зими је смрт за депресију и вишак килограма :: Semberija INFO ::

 

Шетња по зими је смрт за депресију и вишак килограма



Свјеж ваздух и кретање, а можда и мало сунца, корисни су за здравље и расположење, нарочито током зимских дана. Бројни су бенифити ходања зими.

1. Дизање са кревета: Ходање је јефтино и лако. Те двије ствари нека вам буду први подстицај да њиме замијените поподневно лежање. Још бољи подстицај да се баците на ходање је чињеница да су и научници увидјели читав низ предности које има тек 150 минута физичке активности седмично, која може бити умјерена или јача, зависно о вашим могућностима. С друге стране сједећи начин живота који укључује и лежање носи читав низ негативних посљедица.

2. Сагоријевање калорија: Ходање на нижим температурама помоћи ће вам да сагорите више калорија, јер ваше тијело напорније ради да остане загијано. Једна студија показало је да вријеме преведено на ниским температурама може повећати сагоријевање калорија и до 30 посто.

3. Стварање здраве навике: Док ћете од вјежбања у теретани можда врло брзо одустати, ходање је активност, захваљујући којој се лакше стварају здраве навике, јер док шетате ви истовремено уживате у прекрасној природи и свјежем зраку. И док уживате у погледу, број пређених корака и потрошених калорија само расте.

4. Дужи живот: Ако сваки дан одвојите 20 минута за брзо ходање, значајно смањујете шансе за пријевремену смрт.  Довољно је и скромно повећање тјелесне активности да побољшате ваше здравље и продужите живот.

5. Помаже у борби с депресијом: Након празничног бљештавила, код многих људи јавља се зимска депресија, а један од начина борбе са њом је и ходање. Наиме, у случају депресије препоручује се што више времена проводити на отвореном. Ако сте међу онима који су након празника потпуно потонули, нека дио вашег живота постану шетње, по могућност на лијепим локацијама, у природи што ће бити додатан плус.