Догодило се на данашњи дан, 29. децембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 29. децембар


1921 - САД, Велика Британија, Француска, Италија и Јапан потписали Вашингтонски споразум о ограничавању морнаричког наоружања, али је Јапан изабрао исти датум 1934. да иступи из споразума.

1926 - Умро аустријски писац Рајнер Марија Рилке, један од највећих лиричара њемачког језика. Студирао је историју умјетности, књижевност и филозофију у Прагу, Минхену и Берлину, а затим га је истраживачки дух одвео на путовања широм Европе и Африке. Комплетна личност, повучен у себе и преосјетљив, постао је израз једног времена и свијета на размеђи Истока и Запада, посебно мјешавине словенског и германског. Дјела : збирке"Нове пјесме", "Девинске елегије", "Сонети Орфеју", "Мелодија о љубави и смрти", "Књига часова", "Пјесма о љубави и смрти корнета Кристофа Рилкеа", "Књига слика", "Часловац", роман "Записи Малтеа Лауридса Бригеа".

1940 - Њемачко ваздухопловство извело највеће бомбардовање Лондона у Другом свјетском рату, које је британској пријестоници нанијело највећа разарања након "великог пожара" 1666, када су уништене четири петине града.

1941 - Италијански фашистички диктатор Бенито Мусолини у Другом свјетском рату, у писму вођи нацистичке Њемачке Адолфу Хитлеру, нагласио да прије прољећа, према заједничком плану и уз ангажовање италијанских и њемачких снага, морају да буду ликвидирана жаришта устанка у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

1942 - У Бихаћу у Другом свјетском рату основан Уједињени савез антифашистичке омладине Југославије. Послије ослобођења та организација је често мијењала име - Народна омладина Југославије, Савез омладине Југославије, Савез Социјалистичке омладине Југославије. Распала се 1991. послије отцјепљења четири југословенске републике.

1972 - Приликом пада путничког авиона "локид Л-1011" америчке компаније "Истерн ерлајнз" у мочвару Еверглејдс на Флориди погинуло 99 људи.

1973 - Филипински диктатор Фердинанд Маркос, штићеник САД, наставио да влада по окончању другог предсједничког мандата - када, према уставу, није могао поново да буде биран. На основу ванредног стања које је завео 1972. владао је декретима све док у побуни није збачен с власти 1986.

1984 - Умро српски писац Гвидо Тартаља, кога су поједини књижевни критичари назвали "Змај савремене књижевности за дјецу". Објавио је више од 30 књига, а за многе његове пјесме компонована је музика за дјечије хорове. Дипломирао је на Правном факултету у Београду. Дјела : збирке пјесама"Песма и град", "Лирика", "Зачарани круг", "Срмена у граду птица", "Песме", пјесме за дјецу"Оживела цртанка", "Шта месеци причају", "Од облака до маслачка", "Дедин шешир и ветар", "Гусарска дружина", "Први лет".

1986 - Умро енглески државник и публициста Морис Харолд Макмилан, премијер Велике Британије од 1957. до 1963. Претходно је у кабинетима конзервативаца био државни подсекретар, министар авијације, стамбених питања, одбране, финансија и иностраних послова. Дјела : политички списи "Средњи пут", "Економски аспекти одбране", мемоари о Другом свјетском рату "Вјетрови промјене", "Избијање рата", "Плима среће", "Јахање олује".

1989 - Парламент Чехословачке за шефа државе изабрао чешког писца Вацлава Хавела, дугогодишњег дисидента под комунистичким режимом, који је као "државни непријатељ" провео пет година у затвору. Он је наслиједио Густава Хусака, који је претходно под притиском јавности поднио оставку.

1992 - Скупштина Савезне Републике Југославије изгласала неповјерење првој влади СРЈ Милана Панића, која је запала у кризу мјесец дана прије тога, кад је из ње иступило троје министара из Србије. За вршиоца дужности премијера именован је потпредсједник Владе Радоје Контић.

1993 - Ватикан и Израел, послије 2.000 година углавном непријатељских односа Римокатоличке цркве и Јевреја, усвојили документ о међусобном признању Свете столице и јеврејске државе.

1994 - У удесу турског путничког авиона, који се срушио у источном дијелу Турске, погинуло 53 од 76 путника и чланова посаде.

1996 - Влада Гватемале и вође герилског покрета потписали споразум којим је послије 36 година званично окончан посљедњи и најдужи грађански рат у централној Америци.