Волксwаген ће интегрисати ЦхатГПТ у своја нова возила :: Semberija INFO ::

 

Волксwаген ће интегрисати ЦхатГПТ у своја нова возила


Foto: Pixnio
На овогодишњем ЦЕС-у, ВW најављује интеграцију вјештачке интелигенције у своје аутомобиле. Вјештачка интелигенција је дословно свуда, па није велико изненађење да Волксwаген планира да интегрише ЦхатГПТ у своја возила. Као дио својих планова, произвођач аутомобила наводи да ће његов постојећи гласовни асистент ИДА сарађивати са ЦхатГПТ-ом на широком спектру нових модела. ВW није први који ће покушати ово. Мерцедес-Бенз је најавио интеграцију ЦхатГПТ-а у јуну прошле године. Изгледа да на ове ствари дефинитивно морамо сви полако да се навикнемо.

ВW наводи да ће ЦхатГПТ бити интегрисан у одређеним моделима са најновијом генерацијом система за забаву. Неки од модела који се помињу су: ИД.7, ИД.4, ИД.5, ИД.3, нови Волксwаген Тигуан, нови Пассат и нови Голф. ЦхатГПТ ће бити уведен као "стандардна функција" у "многим" возилима у другом кварталу 2024.године. Компанија није навела у којим тачно регионима ће бити уведена ова функација, али се напомиње да се тренутно "разматра" само за америчко тржиште.

ЦхатГПТ ће бити коришћен како би унапредио постојеће способности ВW-овог гласовног асистента и понудио неке нове опције током разговора. ВW напомиње како његов асистент већ може да обавља ствари попут контроле система за забаву, навигације, контроле климе и других сличних функција. Интегрисањем ЦхатГПТ-а, ВW предвиђа више интеракције односно двосмјерну комуникацију. Сличне ствари видимо код компанија као што су Гоогле и Амазон.

Ове компаније покушавају да унаприједе Гоогле Ассистант односно Алеxу. ВW-ово саопштење за медије посебно наводи "обогаћивање разговора, разјашњавање питања, интеракцију на интуитиван начин, добијање информација специфичних за возило" као ствари које ЦхатГПТ може омогућити.

Добра ствар је што ће све ово бити уграђено у аутомобил без потребе да возач заиста нешто подешава.
Како сада ствари стоје, корисници ће активирати гласовног асистента и ако стандардни систем аутомобила не може адекватно да одговорити на упит, анонимно ће га послати ЦхатГПТ-у. Компанија истиче да ЦхатГПТ не добија никакве информације о возилу и питања и одговори се одмах бришу.

ВW није навео да ли ће приказати како заправо функционише ова нова технологијана на ЦЕС-у ове године, преноси "Екапија".

(Независне)