Како се правилно мјери тјелесна температура? :: Semberija INFO ::

 

Како се правилно мјери тјелесна температура?


Foto: freepik/DCStudio
Иако сви знамо користити топломјер, поставља се питање да ли то радимо исправно те који је најтачнији начин мјерења температуре. Осим тога, вјероватно сте се некад запитали и који топломјер је најбољи. Провјерили смо, те у наставку доносимо одговоре на ваша питања.

Мјерење температуре

Постоји неколико мјеста за мјерење тјелесне температуре, и то у уху, орално, под пазухом те ректално. Мјерење тјелесне температуре разликује се и у односу на старосну групу, па се тако код одраслих и веће дјеце препоручује мјерење температуре под пазухом, и то у трајању од 10 минута, док се код мале дјеце обично савјетује ректално, и то у трајању од два до три минута.

Изаберите дио тијела за мјерење температуре

Љекари савјетује да ћете најтачније мјерење температуре постићи у тачкама најближим дијелу тијела, гдје је тјелесна температура константна. У складу с тим, температура измјерена испод руке, у ректуму или под језиком најтачније одражава право здравствено стање.

Такође, температура измјерена испод пазуха може да буде прилично тачна, ако је правилно измјерите, тј. термометар поставите дубоко у пазух, чврсто притиснете и држите најмање седам до 10 минута.

Ипак, приликом мјерења температуре испод руке код људи са прекомјерном тежином могу се појавити озбиљне грешке. Масно ткиво дјелује као слој између термометра и тијела, па се гојазним људима препоручује да одаберу другу тачку за мјерење температуре.

Орално мјерење - Код ове врсте мјерење температуре разликује се буквално мјерење (у образу) или сублингвално мјерење (испод језика). У оба је случаја измјерена температура је испод измјерене вриједности ректалног мјерења - приближно 0,3°Ц до 0,8°Ц. Иначе, сублингвално мјерење је пожељније од буквалног.

Ректално мјерење је најпоузданији начин за добијање вриједности температуре језгре те су разлике у резултатима том врстом мјерења заиста мале, док је прецизност посебно висока. Нормални распон температура је приближно између 36,2 °Ц и 37,7 °Ц.

Пазушно мјерење - Мјерење тјелесне површинске температуре обично спроводи медицинско особље испод пазуха и на препонама. Међутим, то је могуће само до одређене тјелесне масе. Код одраслих болесника температура пазушног мјерења нижа је од ректалне - приближно 0,5°Ц до 1,5°Ц. Код дјеце је разлика од ректалне мјерне вриједности мања.

Који топломјер је најпоузданији?      

Иако су, с једне стране, живини топломјери прилично прецизни, са друге стране, они су изузетно опасни, те су у многим земљама избачени из употребе.

Жива је веома токсична супстанца и ако вам се поломи живин топломјер, важно је да пажљиво очистите остатке. Иако мала количина живе коју садржи топломјер не може да изазове озбиљне посљедице, додир са живом би ипак могао да доведе до иритације коже.

Електронски термометри су погоднији за мјерење температуре у устима или у ректуму, али ако њима мјерите температуру испод пазуха, они често могу дати погрешне вриједности. Такође, стручњаци препоручују да неколико пута заредом измјерите температуру овим топломјером.

Када су у питању уређаји за бесконтактно мјерење температуре, који се активно користе на јавним местима, важно је разумјети да се они могу користити за масовни скрининг. Бројеви на апарату са бесконтактном методом мјерења биће један до 1,5 степени нижи од стварних вриједности, а уређај ће показати повишену температуру само ако је виша од 38-39 степени.

(Независне)