Пчелари Европе удружени за спас пчеларства :: Semberija INFO ::

 

Пчелари Европе удружени за спас пчеларства


- Европски пчелари од данас ће бити удружени у борби за спас пчеларства, које је угрожено усљед многобројних проблема у овом сектору, а њихово дјеловање биће организовано у оквиру Европског пчеларског савеза, чија ће оснивачка скупштина бити одржана у Београду.

Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске, који ће данас присуствовати оснивачкој скупштини, од Савеза има велика очекивања.

"Прије свега зато што сада тренутно нема ниједна организација која се бави искључиво проблемима пчелара у Европи. Постоји Свјетска пчеларска федерација, али она се бави глобалним активностима и једноставно није оријентисана само на Европу", каже Барашин за "Независне новине".

Према његовим ријечима, пчелари Европе имају своје специфичне проблеме који су присутни не само у земљама Европске уније, већ и на Балкану, па и БиХ.

"Пчелари имају изузетно велике проблеме са великим увозом патвореног меда или меда изузетно лошег квалитета, што једноставно обара цијену нашег домаћег производа. Не суочавамо се само са тим проблемом ми у Српској и БиХ, него се са тим суочава и цијела Европа. Задња анализа коју је наручила европска заједница показала је да је у Европи присутно 46 одсто патвореног меда", објашњава он.

Како истиче, ако је оваква ситуација у високоразвијеним земљама, питање је шта се налази у теглама меда у балканским земљама.

"Овај пчеларски савез ће имати задатак да свим релевантним факторима у Европи укаже на ову проблематику", рекао је Барашин.

Осим циља да заштити пчеларе, улога Савеза биће и у заштити потрошача меда који су угрожени, јер се тренутно на тржишту налази велика количина фалсификата меда.

"Европски пчеларски савез ће активно сарађивати са свим пчеларским организацијама у Европи, уз подржавање свих активности Свјетске пчеларске федерације, на унапређењу пчеларства, уз указивање на локалне европске проблеме које морају да рјешавају на локалном европском нивоу", истакао је он.

Осим пчелара из земаља региона, своје присуство најавили су и пчелари из Пољске, Њемачке, Румуније, Бугарске, Грчке, Малте, Ирске, Италије и других земаља.

Како су недавно писале"Независне новине", према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, током десет мјесеци лани вриједност 6,8 тона извезеног меда била је 233.700 КМ, што је мање него у истом периоду 2022. године.

"Вриједност увоза природног меда за десет мјесеци лани износила је 2,5 милиона КМ, што је мање за 31,9 одсто од увоза у истом периоду 2022. године, а када се посматра увоз количински, он је износио 362,8 тона и мањи је за 187,6 тона у односу на првих десет мјесеци 2022", истакли су из ове институције.

Мед из БиХ лани се највише извозио у Србију, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Бахреин, док се највише увозио из Хрватске и Турске.

(Независне)