Дјеца која највише зарађују кад одрасту имају изражену особину да крше правила :: Semberija INFO ::

 

Дјеца која највише зарађују кад одрасту имају изражену особину да крше правила


Извор: Семберија инфо

Замислите да се од вас тражи да погледате одјељење шестог разреда, поразговарате са њима и предвидите који ће ученици зарадити највише новца када одрасту. Какву бисте дјецу изабрали? Да ли бисте се опредијелили за дјецу која највише воле да уче? Или за стидљиве ђаке жељне да удовоље другима? Можда ону са израженим спортским талентом?

Ниједно од наведеног није озбиљан показатељ да ће дијете израсти у особу која умије да заради велики новац, али психолози тврде да, ипак, постоји особина која може да укаже на то да ће се неко обогатити као одрастао човјек.
Студија која је трајала 40 година, а која је објављена у ,,Developmental Psychology’’ показала је да дјеца која крше правила и склона су инату имају највише шансе да дођу до великог новца.

Добри ученици имају престижне каријере, али не и највише пара!?


У људе са највећим приходима израсла су дјеца која су пркосила родитељском ауторитету, умјела да прекрше правила и укупно гледано - била несташна. Аутори студије наводе да је један од разлога зашто је то тако можда што су та дјеца постали људи који нису страховали да траже и преговарају о вишим платама и повишицама.

Такође, истраживачи кажу да дјеца која крше правила више цијене конкуренцију. Умјесто да се брину око тога како да се слажу са другима, они су више заинтересовани за то како да унаприједе сопствене интересе. Дјеца која су спремна да прекрше правила су она дјеца која могу да постану предузетници, иноватори и милионери.  И друге студије подржавају идеју да неконформисти могу да имају јасне предности у животу. Истраживања су показала да пријатне, љубазне особе, које нису спремне на расправу зарађују мање од других. Најбољи ђаци у средњој школи или на факултету имају мању вјероватноћу да постану милионери, него њихови вршњаци. Да, они ће остварити престижне каријере и биће успјешни у свом образовању, али није вјероватно да ће постати они који имају највеће зараде из свог разреда. Писац Ерик Баркере пише да је то зато што ,,школа награђује оне који се придржавају правила, а не људе који могу да уздрмају ствари’’.

Како дјечје бунтовништво и пркос    каналисати у нешто позитивно?

Ако сте родитељ дјетета које воли да пркоси правилима, можда ће вас утјешити сазнање да то можете претворити у предност. Наравно, неопходно је дјететову енергију усмјерити у нешто позитивно како бисте били сигурни да ће постати борац и иноватор који не брине око тога да ли ће свима угодити, а не мангуп који занемарује ауторитет или крши закон.
Умјесто да дјетету ,,убијете’’ бунтовнички дух, помозите му да своју спремност да пркоси и не прихвата туђе директиве и правила претвори у предност. Научите га емпатији, тако да буде љубазно и брижно, и по потреби га казните и суочите са посљедицама када оде предалеко у свом понашању.
Али, немојте обесхрабрити дијете да прекрши правило или два ако тиме никога не може да повреди или угрози. Могло би да израсте у ментално јаку особу која се не плаши да крши правила онда када то свијет чини бољим мјестом.