ДАН САМАЦА- ПРАЗНИK ДУПЛИХ ЈЕДАНАЕСТИЦА :: Semberija INFO ::

 

ДАН САМАЦА- ПРАЗНИK ДУПЛИХ ЈЕДАНАЕСТИЦА


У Kини се Дан самаца традиционално обиљежава 11. 11. јер је то симболика узастопно написаног броја један који означава “голе гранчице”, односно људе који нису у браку.


Деведесете године прошлог вијека године су које су нам донијеле ТВ серије ,,Пријатељи“, ,,Сеинфелд“ и ,,Сеx и град“, видео игрице Нинтендо, те бендове Бацкстреет Боyс и Спице Гирлса, а група студената с кинеског Универзитета Нанкинг покренула је Дан самаца, како би означила свој тренутни љубавни статус.


Зато су и одабрали овај специфични датум, 11. 11., у знак четири независна појединца.


Дан самаца постепено се развијао као нека врста забаве и ширио се са Универзитета Нанкинг на друге универзитете у свим дијеловима Kине. Kако су ови студенти завршавали факултете, прича о празнику се ширила уз помоћ интернета, а касније и друштвених мрежа.


Овај празник, познат као ,,празник дуплих једанаестица“, замишљен је као некомерцијални празник који се слави међу пријатељима, међутим, он данас, уз пуно познатији Црни петак, означава највећи свјетски дан шопинга.


Наиме, да би прославили овај празник људи купују поклоне, али не једни за друге, већ сами себи.  


За све који славе, бројне компаније, посебно оне које се баве онлајн трговином, нуде промоције и снижења.

Сајт Алибаба, кинеска верзија Амазона, који је основао Џек Ма, први је комерцијализовао Дан самаца. Он је 2009. године понудио невјероватне попусте на своје производе и тако своју компанију учинио најбогатијом на свијету. Убрзо су се прикључили и други конкутенти и ова се манија од тада незаустављиво шири, а приходи од продаје сваке године дословно ,,лете у небо“.

Портал Семберија ИНФО/ М. Решидовић