Честе промјене температуре могле би нас коштати меда :: Semberija INFO ::

 

Честе промјене температуре могле би нас коштати меда


- Необично топло вријеме за ово доба године у БиХ довело је до цвјетања багрема чак 20 дана раније од уобичајеног, а како пчелари истичу засад је ситуација повољна, али се плаше наглог захлађења које ће сигурно прекинути медење.

Како је у разговору за "Независне новине" рекао Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара РС, сва вегетација је ове године раније кренула са цвјетањем.

"Све што не иде својим редом и природно није добро. Багрем је у нашим крајевима цвјетао и 20 дана раније него што је требало и то направи проблем јер пчеле нису у кондицији и нема довољан број потребних пчела да направе мед", рекао је Барашин, додајући да је требало тих двадесетак дана да се пчеле спреме.

"Од почетка године природа иде убрзано. Пчелари који се дуже баве тиме су успјели адекватно да спреме пчеле за багремову пашу. Проблем је што је багрем цвјетао прије неколико дана, а сада најављују захлађење, па чак негдје и снијег", казао је Барашин, истичући да ће то створити проблеме јер ће медење стати.

"То може да направи проблем невјештим пчеларима. Чињеница је да се посљедњих година суочавамо са климатским екстремима, те се и ми покушавамо прилагодити, а и пчеле су се почеле прилагођавати", навео је Барашин.

Додао је да је у пчеларству свака година за себе, те да сваке године нешто ново науче.

"Имали смо ситуацију ове године да се неколико медоноша преклапа, да цвјетају у истом термину, а то се раније није дешавало. Џанарика је у Бањалуци процвјетала у фебруару", истакао је Барашин, наводећи да је потребно примјењивати нове технологије у пчеларству, да се ситуација са климатским промјенама превазиђе.

"Искусни пчелари ће се снаћи за ову прву багремову пашу. Ово неће свугдје нанијети штету, посебно пчеларима који имају покретне пчелињаке. Они ће бити у прилици да пчеле возе на локације гдје багрем још није ни процвјетао", казао је Барашин, истичући да ће ово свакако утицати на количину багремовог меда.

"За наредне паше се надамо да ће нас вријеме боље послужити, иако смо свјесни да није било киша и снијега када је требало, а постоји и додатан страх да ће они падати када не буде требало", рекао је Барашин.

На питање да ли ће ово утицати на цијене меда, Барашин је навео да је још рано говорити.

"Надам се да неће доћи до корекције цијена, јер наше највјерније муштерије су пензионери. Колико год је репроматеријал поскупио треба водити рачуна о томе да људи могу купити тај мед. Не вриједи дизати цијене ако људи нису у прилици да купе мед", закључио је Барашин.

Милош Оџић, предсједник Друштва пчелара Нови Град, рекао је да је тренутно повољна ситуација у пчелињацима, те да пчелари имају пуне руке посла спремајући пчелиња друштва за главну пашу.

Додао је да је због ранијег кретања вегетације у природи обиље пчелиње хране.

"Ситуација је повољна. Вегетација је у пуном замаху, у природи је пуно паше за пчеле. Пчеле уносе велике количине полена и нектара у кошнице", рекао је Оџић, додајући да не памте када је багрем цвјетао у првој половини априла, додајући да ситуацију може пореметити ново захлађење.

Да је ситуација засад повољна и у ФБиХ за "Независне новине" потврдио је Ризах Османовић, пчелар из Тузле, који је навео да се само надају да касније не буде мраза који би могао покварити добар почетак прољећне паше.

"Ако би почетак маја био кишовит и хладан, онда пчеле што донесу у кошнице то и потроше јер не иду напоље. Све зависи од тога какав ће бити мај, а код неких је битан и јуни јер тада цвјета липа", казао је Османовић.

(Независне)