Покварио се банкомат, клијенти дизали колико су хтјели :: Semberija INFO ::

 

Покварио се банкомат, клијенти дизали колико су хтјели


Foto: Ilustracija
Највећа комерцијална банка у Етиопији ЦБЕ покушава повратити велике своте новца које су људи дизали након "грешке у систему".

Грађани су открили да могу дизати неограничене износе на њиховим банкоматима без обзира колико имали на рачуну, пише ББЦ.

То је трајало сатима. Кренуло је међу студентима на кампусу, који су одједном почели дизати велике количине новца. Вијест се проширила и људи су се почели скупљати испред банкомата. Док су у банци схватили да се догодила грешка, грађани су били обавили већ 490.000 трансакција.

Дошло је до тога да је полиција морала растјеравати људе пред банкоматима. Људи су схватили да се неограничена средства могу пребацивати и преко мобилне апликације на рачуне у другим банкама. Како је рекао предсједник банке Абе Сану, највише новца подигли су студенти.

Прије него што је банка стопирала трансакције, грађани су дигли или на рачуне других банака већ пребацили невјероватних 40 милиона долара (око 37 милиона евра). Банци је требало неколико сати да замрзне трансакције.

"Већ смо припремили процедуру пријаве полицији за оне који не врате новац. То није њихово. Од тих 490.000 трансакција око 10.000 је било легално. Неки су нам већ вратили новац", рекао је предсједник банке.

Факултети су упозорили студенте да врате новац.

"У кантини је обавијест да морамо вратити новац или ћемо одговарати. Но нисам видио да је неко вратио", рекао је студент из једног етиопијског кампуса.

Из банке су рекли да није било хакерског напада, већ је то био технички пропуст који је настао током рутинских активности одржавања и инспекције, а рачуни корисника нису били угрожени.

(Индеx.хр)