БИТИ ЧОВЈЕК НАЈВЕЋИ ЈЕ УСПЈЕХ :: Semberija INFO ::

 

БИТИ ЧОВЈЕК НАЈВЕЋИ ЈЕ УСПЈЕХ


Шта сматрате својим највећим успјехом у животу?

-Прво што ће људи тражити у вама је  ,,човјек“. Све друго, тражиће касније и наћи прије. Највећи успјех у данашње вријеме је бити човјек. Мој син Михајло, породица, емотивни партнер, широк круг искрених пријатеља су моје богаство, подршка и вјетар у леђа. Велики успјех у животу је и радити посао који волиш, а ја сам ту привилегована.

Која је то професија којом сте у младости прижељкивали да се бавите и колико се она разликује од онога што вам је данас посао?

-Могу слободно да кажем да ту и нема неке велике разлике. Жеља ми је била да се бавим хуманитарним радом. Знам да многи вјерују да је хуманитарни рад резервисан за богате људе. Нажалост, доста често се дешава да свијет у коме живимо многе ствари и дјела мјери у некој валути, а чињеница је да у тешка времена немају баш сви привилегије да издвоје новац и на тај начин помогну. Помоћ  може да дође у разним облицима, од најједноставнијих, попут пружања руке, осмијеха, отварања врата немоћној, нејакој особи...све до волонтирања, донирања времена ...итд. Ја некако стичем утисак да су људи постали равнодушни на туђу несрећу  и проблеме, или су можда заборавили да буду хумани. Можда их то нико није ни учио! Хуманост је врлина која у посљедње вријеме изгледа није на цијени. Људи живе у својим микросвијетовима и не желе да виде друге и њихове потребе. А чињеница је да када некоме помогнемо, ми се осјећамо лијепо и испуњено. Због тога, ако ништа друго, будите хумани из себичних разлога. Биће лијепо вама, али и онима којима ћете помоћи. Кроз свој посао, а који је доста сложен и захтијева посебне напоре, ако узмемо у обзир чињеницу да је борачка популација јако осјетљива категорија, а да сам лично изгубила оца у рату, трудим се да будем доступна, да саслушам пажљиво и будем на услузи својим корисницима.
Вјерују ми, јер носимо исти терет живота.

Која књига, филм или представа су на Вас оставили утисак посљедних година?

-Издвојићу књигу ,,Милунка Савић, ордење и ожиљци’’, аутора Милана Благојевића.
Милунка Савић, српска хероина, која је својом сељачком интелигенцијом парирала најзначајнијим умовима свога времена, храброшћу инспирисала своје саборце, довитљивошћу показала спремност српских жена, а својом упорношћу и скромношћу наставила Сизифов посао, заузела је једно значајно мјесто у друштву заборава, чак, и поред својих заслуга и жртве коју је поднијела за слободу своје земље.

Постоји ли хоби или неко друго интересовање којем посвећујете слободно вријеме?

-Морам да признам да волим да путујем, али да немам баш много времена. Сада је то додатно компликовано због ситуације са вирусом, али да бих испунила све приватне обавезе и радне задатке практикујем да се ,,склоним’’ викендом у пририду. ,,Твој однос према природи је природа самог себе“.
Волим и да направим лијепу фотографију, а најчешће су то они предјели природе који имају неку своју специфичност.

Шта би, по Вашем мишљењу требало унаприједити у Бијељини?

-Оно што је сигурно, а то је да треба радити на побољшању услова живота борачке популације. То се може урадити на сљедећи начин: ближа сарадња удружења која заступају интересе борачке популације, а резултати те сарадње биле би инцијативе за измјену Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено - отаџбинског рата Републике Српске, поштовање права која су прописана Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено отаџбинског рата Републике Српске, а посебно приоритета у запошљавању породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, омогућити дјеци погинулих бораца да аплицирају за бањско и климатско лијечење, инсистирати на предностима у кориштењу услуга републичких органа, јавних установа и осталих правних субјеката прилокм рјешавања својих права и интереса, омогућити породицама погинулих бораца подношење захтјева за увоз моторних возила, генерално побољшати услове живота корисника борачко-инвалидске заштите. Смањити незапосленост, а неке од конкретних мјера су подстицаји за самозапошљавање, обављање праксе за најбоље студенте, давање субвенција предузетницима за отварање нових радних мјеста, али и подршка младим и талентованим суграђанима који су остварили изузетне резултате и остале медаље и награде на културном, научном, умјетничком и спортском пољу.

Како Бијељину и Семберију видите у будућности?

-Видим је са више жена у друштвеном, културном и политичком животу.Жеља ми је да жене буду укључене у све сегменте живота у Семберији.Волим да кажем да свако заобилажење жена у економском развоју осиромашује државу.

Семберија инфо