ГОРДАНА САВИН: ВРАТА ОРДИНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНОГ ЉЕКАРА ПРВА СУ НА КОЈА ПАЦИЈЕНТИ КУЦАЈУ :: Semberija INFO ::

 

ГОРДАНА САВИН: ВРАТА ОРДИНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНОГ ЉЕКАРА ПРВА СУ НА КОЈА ПАЦИЈЕНТИ КУЦАЈУ


Kад кажемо ,,идем код доктора“, обично мислимо на породичног љекара. Породични љекар дијагностикује и лијечи различите медицинске проблеме, а уколико је неки медицински проблем изван његовог домета, пацијента ће упутити одговарајућем специјалисти.
 
Значај породичне медицине огледа се у чињеници да љекар породичне медицине пружа примарну и континуирану заштиту појединцу и породици у локалној заједници, без обзира на старост, пол и болест. Карактеристика његовог рада је временски континуитет и могућност праћења болести кроз дужи временски период те нема ниједног другог љекара који је боље информисан о породичним и социјалним приликама пацијента, као и о генетским предиспозицијама за појаву болести. 
 
-Ми који радимо у породичној медицини смо заправо  на улазним вратима у здравствени систем. Љекар породичне медицине је љекар првог контакта с обољелим и може се рећи да је чувар улаза у здравствени систем, јер омогућава рационалност у дијагностичким и терапијским поступцима. Здравствено стање становништва се, због динамичних друштвено-економских промјена у посљедњих 50 година, доста промијенило. Смањио се број акутних болести, а све више преовладавају хроничне и дегенеративне болести које су врло захтјевне, већином неизљечиве и финансијско су оптерећење здравственом систему, те се
вечина здравствених проблема становништва  покушава ријешити на овом примарном нивоу. Иначе, породична медицина је  грана медицине која полазећи од свеобухватног и цјеловитог приступа прилази пацијенту као физичком, духовном и социјалном бићу“, каже Гордана Савин, која је прије деценију из Новог Сада дошла у бијељински Дом здравља, а породичну медицину специјализирала је 2014. године .  Поред тога бави се и ултразвуком штитасте жлијезде.
-Континуитет је главна карактеристика бриге о пацијенту у ординацији љекара породичне медицине, а за континуитет његе и бриге карактеристично је остваривање личног контакта између љекара и пацијента“, истиче Гордана Савин. 
 
Осврнувши се на историјат ове службе бијељинског Дома здравља, подсјећа да је  2004. године извршена трансформација Службе опште медицине у Службу породичне медицине,  тада је било 10 тимова породичне медицине, а данас их је 55 који брину о здрављу око 74.000 пацијената са подручја Бијељине, Пелагићева и Доњег Жабара.
 
-Тренутно нашу дјелатност обављамо на више локација, а све у циљу обезбјеђивања доступне, ефикасне и квалитетне здравствене заштите која одговара потребама наших грађана. Наиме, Дом здравља Бијељина има толико разгранату мрежу амбуланти породичне медицине, тако да је пацијенту здравствена заштита врло доступна, може се рећи, готово на ,,кућном прагу“. Имамо тимове у централном објекту, који су распоређени у двије смјене, затим тимове у секторским амбулантама на још двије локције у граду, у Мајевичкој улици и на Ковиљушама,  те у семберским селима. Све амбуланте у централној згради, као и већина секторских, опремљене су по стандардима Министарства за здравље и социјалну заштиту РС, а извршена је и комплетна информатизација рада - ажурирана је база података и уведен електронски картон. Од  8. фебруара уводи се и електронска здравствена књижица која ће знатно олакшати нашим пацијентима, јер неће морати да долазе код нас по рецепт, него ће ићи директно у апотеку по лијек “, наводи докторка Гордана Савин.
 
Иначе, у  тиму породичне медицине поред доктора раде и двије медицинске сестре. У тиму др Савин то су Драгица Лукић и Данка Марјановић с којима обавља како амбулантни, тако и теренски рад, односно кућне посјете. У оквиру радног времена, већина времена је резервисана за амбулантни рад с пацијентима, дио је за кућне посјете и дио за административне послове. Наравно да  је вријеме прегледа у ординацији ограничено, пацијенти се заказују на 15 минута, али то је оквирно и љекар има времена да поразговара са пацијентом, саслуша га и обави преглед. 
 


-Пацијенти термине посјете наручују телефоном или лично. Приликом наручивања медицинској сестри пацијент укратко објасни разлог доласка, како би се могао пронаћи адекватан термин, пацијент на термин никада не чека дуже од три дана. Уколико је потребно прописати већ кориштену ( хроничну) терапију, издати упутницу за редован контролни преглед или је потребна административна услуга, услуга се може наручити и завршити и без личног доласка пацијента. Кад је ријеч о кућној посјети, она се по правилу обавља наредног дана, али у овој ванредној ситуацији због корона вируса кућне посјете су исти дан, а њих, док траје ванредна ситуација, обавља посебно оформљен тим“, појашњава др Савин, која је отворена за све врсте савјета здравствене природе, рјешавања здравствених проблема, као и социјалних проблема у породици и ван ње.
 
Како каже, најбољи начин за добру и успјешну сарадњу љекара и пацијента је однос испуњен обостраним повјерењем и уважавањем. Породични љекар брине о пацијентима који су регистровани у његовом тим. У тиму др Гордане Савин, тиму број 12, њих је више од 1800, свих су старосних група, почев од шестогодишњег дјетета до треће животне доби.
 
-Као породични љекар бринем о пацијентима од ране животне доби до дубоке старости. Пратим цијелу породицу, што значи да осим здравствене познајем и социјалну ситуацију у породици. То у многоме олакшава дијагностику и лијечење појединих стања, а важно је и у откривању фактора ризика за поједине болести“, каже др Савин, нагласивши да је за пацијента врло корисно да буде у њези и бризи љекара који је добро информисан о његовом здравственом стању, који га гледа као цјеловиту особу и с њим остварује партнерски однос.
 
Осим тога, како истиче,  вријеме се често користи као ефикасан дијагностички алат при чему се контролни прегледи одређују у одређеним временским интервалима.
 
Рад у вријеме пандемије корона вируса

Дом здравља Бијељина ради по процедурама које је сачинио у складу са својим могућностима и по препорукама и наредбама одговарајућих кризних штабова. Те препоруке обухватају важне сегменте и у раду породичних љекара.
 
-У прво вријеме наш рад с пацијентима редукован је на 50 одсто, углавном смо обављали телефонске консултације с пацијентима, а затим смо, полако, кренули да радимо редовно. Пацијенте, који су имали повишену температуру и акутне респираторне симптоме, упућивали смо у ковид амбуланту. За све остале који долазе у Дом здравља постављен је улазни пункт на коме се пацијентима, који су обавезни да носе заштитне маске,  мјери температура и врши дезинфикција руку“, каже др Гордана Савин, додавши да сви љекари и сестре породичне медицине од марта 2020. године раде и у ковид амбулантама, као и у ковид болници у Дворовима.

Семберија инфо