БИЦИКЛИСТИЧКИ КЛУБ BN CYCLING TEAM: Бициклизам захтијева снажну психу и тијело :: Semberija INFO ::

 

БИЦИКЛИСТИЧКИ КЛУБ BN CYCLING TEAM: Бициклизам захтијева снажну психу и тијело


Драгиша Јовић је свој живот посветио бициклизму. Можда не у мјери како се то чини у европским земљама, али што се тиче Бијељине, Босне и Балкана, бицикл је синоним за Драгишин живот. „Не можете да видите из аута све оно што можете да видите возећи се на бициклу“, са осмјехом нас подучава Драгиша.


 
У својој петнаестој години Драгиша Јовић започео је дружење са бициклима. Имао је проблема са дисањем за које љекари нису могли утврдити тачну дијагнозу. Постепеним уласком у свијет бицикала, подизањем кондиције и имунитета здравствени проблеми су нестали. Жеља за доказивањем га води даље, те почиње да вози за Бициклистички клуб „Исток“ из Бијељине са којим осваја титулу шампиона Републике Српске. Након три године у Бијељини прелази у Тузлу гдје вози за БК  „Змај од Босне“  и БК „Тузла“ гдје 2011., 2012. и 2013. године осваја титуле правака БиХ. Шампионске титуле током 2011. и 2012. је освојио у све три бициклистичке дисциплине: трка на хронометар, цестовна трка и брдска трка на хронометар. У том периоду, био је четири године капитен бициклистичке репрезентације Републике Српске и БиХ.



- Не возим више трке тог интензитета. Професионални бициклизам захтијева најмање три сата вожње бицикла сваког дана, што ја, због свих околности и обавеза у животу не могу да испуним. Али, и даље сам на бициклу. Сваки слободан термин користим да, сам или са пријатељима, одвезем неку руту. Често возимо релацију Бијељина – Суво Поље – Тавна – Јања – Бијељина, која је дуга око 52 километра и има добре географске предиспозиције за почетнике и бициклисте рекреативце. Овај спорт јесте физички напоран, али има невјероватну способност ослобађања човјека од стреса. Ја не могу да замислим да прођу два дана, а да не сједнем на бицикл“, рекао је за „Семберске новине“ Драгиша Јовић.



Након гашења БК „Исток“ у Бијељини је настала празнина због које су семберски бициклисти били принуђени возити за клубове из сусједних градова. Како би исправили тај пропуст, група ентузијаста је почетком ове године формирала нови бициклистички клуб, „BN cycling team“. Екипа тренутно има 12 регистрованих возача који се могу такмичити у званичним тркама. Заинтересовани за рекреативно бављење бициклизмом се могу придружити клубу, уз обавезно љекарско увјерење.



- Напоран је ово спорт. Захтијева здравље, снагу, менталну стабилност... Нарочито тај дио, психичке припреме је суштински важан. Када сам тек улазио у свијет бицикала често сам се жалио старијим колегама да немам снаге, да не могу више, да ћу одустати. „Све док имаш снаге да кажеш, Не могу! - Можеш! Кад не будеш могао и говорити, е, тад немаш снаге“! Тако су ме храбрили и соколили. Током каријере сам се увјерио колико и сасвим мала сумња у себе и властите могућности и на незнатним успонима зна отежати вожњу. Међутим, када млади бициклиста „прележи ове дјечије болести“ бициклизма, када се уклопи у екипу себи сличних, онда увиди колико је бициклизам један витешки спорт. Ви у свакој трци имате четири возача око себе који, на растојању од свега неколико центиметара јуре по 50-60 километара на час и гдје свако пази на сваког. Грешка једног могла би коштати и друге возаче у трци“, каже Драгиша.

Пет пута је возио Међународну бициклистичку трку Београд – Бањалука, а од тих пет наступа најбољи остварени резултат на трци му је 38. мјесто. Трка је све популарнија и међу бисиклистима, али и међу грађанима Бијељине. Види се то по све већем броју људи који дочекују и испраћају бициклисте. Такође, грађанима Бијељине више не пада тако тешко привремено затварање градских саобраћајница због трке.

Професионални бициклисти своје тренинге обављају на јавним саобраћајницама на којима равноправно учествују са другим учесницима у саобраћају. Проблеми са возачима моторних возила најчешће настају приликом укључења таквих возила са споредног на главни пут којим се бициклисти возе.

- Возачи аутомобила често погрешно процјене брзину кретања бициклиста, не рачунајући да се ми крећемо брзином и по 50-60 километара на час. У таквој ситуацији предузимају радње скретања, па је било случајева да су бициклисти ударали у такве аутомобиле. Неријетко возачи непрописно заобилазе бициклисте, трубе им, довикују, па бих искористио прилику да позовем остале учеснике у саобраћају да се одговорно понашају према бициклистима“, каже Драгиша.

Пред екипом из „BN cycling team“ предстоје нови изазови, нове вожње, али и пројекти популаризације овог спорта међу дјецом и омладином Семберије.

Семберске новине / Семберија инфо