ФУДБАЛСКИ КЛУБ РАДНИК - НАТХАН ЦРЕПАЛДИ ДА КРУЗ – СЕМБЕРСКИ БРАЗИЛАЦ :: Semberija INFO ::

 

ФУДБАЛСКИ КЛУБ РАДНИК - НАТХАН ЦРЕПАЛДИ ДА КРУЗ – СЕМБЕРСКИ БРАЗИЛАЦ


За оне који се тешко одлучују за било какве промјене у својим животима звучаће нестварно али Натхан Црепалди да Круз, овосезонско појачање ФК „Радник“ напустио је родну Бразиландиу са 19 година и у потрази за својим сновима кренуо пут Европе.
 
-Бразилцима је фудбал у крви. Ја сам до доласка у Босну седам година тренирао фудбал у СЦ „Метрополитано“. То је клуб који је основан 2002. године и који је у сезони 2017/18. освојио титулу у другој лиги савезне државе Санта Катарина. Посветили су се раду са младим фудбалетима и имају јако добру омладинску школу“, започео је своју причу за „Семберија инфо“ Натхан да Круз, фудбалер који је врло брзо побрао симпатије саиграча на Градском стадиону у Бијељини. Желећи да направи искорак у својој фудбалској каријери Круз је у фебруару 2019. године стигао у Премијер лигу БиХ, заигравиши у дресу ФК „Сарајево“.


 
-Дошао сам у једну озбиљну екипу која је те сезоне освојила дуплу круну: титулу шампиона БиХ и Куп БиХ. Ја сам тада имао 19 година, са много талента и жеље за доказивањем али нисам добио праву прилику. Тренер Хусреф Мусемић је имао високе циљеве и рачунао је на искусне фудбалере попут Ахметовића, Велкоског, Татара, итд. Ја сам добијао прилике при крају утакмице, 15 или 20 минута и трудио сам се да оправдам Мусемићево повјерење. Тог љета сам потписао уговор са Сарајевом на три године. Кренуло је све добро. На јесен 2019. смо били први на табели Премијер лиге БиХ... а сљедеће године је дошла корона. Такмичење је прекинуто а ја сам сљедеће сезоне посуђен у ФК „Олимпик“ из Сарајева. Послије Олимпика, сезону 2021/22. сам провео у Бразилу али ме је нешто вукло назад у Босну. Прошлог љета сам се вратио и наступао у Првој лиги Републике Српске за ФК “Слобода“ из Новог Града. Тамо је била добра екипа али сам морао краткотрајно напустити Прву лигу РС гдје сам прољеће провео у ФК „Рад“ из Београда. Од првих дана јула 2023. године сам у Бијељини, у ФК „Радник“ и могу рећи да сам презадовољан како све изгледа у овом клубу“, направио је Круз кратку ретроспективу своје каријере.
 
У Бразилу је оставио родитеље, брата и сестру. Брат је такође фудбалер „али не толико луд за фудбалом као ја“, са широким осмјехом говори Круз. Било је периода када му је било изузетно тешко због раздвојености од породице али је био свјестан да је то цијена коју мора платити како би остварио своје снове. Носталгију му олакшава модерна технологија јер се свакодневно може чути и видјети са својим најмилијим.


 
-Ја сам човјек који воли слободу. Волим фудбал, волим људе, волим добру шалу. Када сам дошао у Сарајево прије четири године било је баш тешко. Нисам знао језик, нисам знао људе, али сам био стрпљив. Фудбал ми је омогућио да изграђујем себе као чврсту и стабилну личност али ми је пружио прилику да упознам и друге културе, друге менталитете, језике... Када упоредим људе из Босне и из Бразила могу рећи да сте ви овдје мало „укочени“, резервисани, пуно нешто мислите док ми у Бразилу волимо да дрибламо, и у фудбалу и у животу, да уживамо. Да не кажу људи овај Круз само нешто критикује, за чисту десетку су ваша храна и спремност на шалу“, рекао је за Семберске Натхан да Круз. Уз неизоставни осмјех.
 
Задовољан је у ФК „Радник“. Свидјела му се амбиција клуба, однос управе и стручног штаба према фудбалерима, инфраструктура у бијељинској Балканској улици.
 
-У ФК „Сарајево“ је било овако: 15 или 20 минута до краја тренер Мусемић каже: Хајде Круз на загријавање. Па ме некад уведе у игру а некад не уведе. Сада, на почетку утакмице тренер Ђурић каже: Хајде Круз покажи нам како се игра фудбал. Такав однос и повјерење, много ми значи. Европски фудбал је другачији у односу на бразилски. Овдје се пуно игра на тактику, посјед, тимску игру. И ја немам проблем с тим – играм како ми тренер каже и стрпљиво чекам да, кад игра то дозвољава, на терену покажем мало бразилске магије. Желим да играм фудбал, да побјеђујемо и да се сљедеће сезоне Радник врати тамо гдје му је мјесто – у Премијер лигу БиХ“, изјавио је млади фудбалер који је у утакмици 2. кола Прве лиге РС између ФК „Алфа“ из Модриче и ФК „Радник“ постигао један и асистирао за други погодак Бијељинаца.
 
Круз је велико појачање за нашу екипу
 
-Ради се о изузетно квалитетном играчу, који има велики потенцијал и вјерујем да ће бити право освјежење како наше екипе тако и цијеле лиге. Као особа, Круз је веома комуникативан и одговоран док је у фудбалском смислу прави професионалац“, рекао је Велибор Ђурић, шеф стручног штаба ФК „Радник“.


 
(Семберија инфо)