Да ли се исплати спремати зимницу? :: Semberija INFO ::

 

Да ли се исплати спремати зимницу?


Ово је период када домаћице почињу листање пожутјелих листова на којима су исписани стари традиционални рецепти за спремање зимнице њихових мама и бака.
 
Чињеница је да посао око припремања зимнице није ни мало лак, али тај посао колико год био напоран, већини домаћица представља право задовољство. За припрему зимнице треба много времена, али и новца, уколико домаћица нема сировине у својој башти. Милица Јањић, трговац на Кванташкој пијаци у Бијељини, за „Семберија инфо“ потврдила је да је стандар, нажалост, све лошији и лошији.


 
-Ове године роба је много скупа, с обзиром на временске непогоде које су нас задесиле. Купаца углавном нема, а квалитет робе је изузетно добар. Домаћице сировину за припрему зимнице купују много мање, скоро 50 одсто мање. Примијети се разлика, с обзиром колико се куповало прије три четири године. Мислим да су се многи окренули маркетима и да тамо купују, јер им је цијена готове зимнице повољнија“, рекла је Јањићева, која већ 10 година ради на Кванташкој пијаци.
 
Марија Софренић, пензионерка, коју смо затекли на Кванташу како са супругом купује сировине за зимницу, казала је да се некада исплати спремати зимницу, а некада не.

-Ми имамо и своју башту, али без пластеника се не може више ништа произвести, осим купуса. Ове године парадајз се не исплати кувати, јер је прескуп, а наш који смо имали у башти напале су смрдибубе, па се мора прскати, те више ни тај парадајз није здрав као некада. Тако да смо ми купили укуван парадајз. Сировине за домаћи ајвар се исплате купити, јер домаћи ајвар се не може поредити са куповним. Паприке обавезно купујемо да баримо, а цвеклу имамо из наше баште и она је неизоставан дио наше зимнице“, казала је Марија, а супруг Јешо Софренић се надовезао и рекао да што се тиче цијена за њих као пензионере све је скупо, јер су пензије мале.



-Упркос малим пензијама, ми се „напнемо“, па умјесто двије гајбе паприка, ми смо купили једну. Важно је да направимо домаћу зимцицу да нас жеља мине и тако испуњавамо наше пензионерске дане“, казао је кроз осмијех Јешо Софренић.

Бранка Елчић, трговкиња на Кванташкој пијаци, потврдила је да људи и даље купују, јер, према њеним ријечима, онај ко је научио правити домаћу зимницу купује и када је јефтино и када је скупо.

-У односу на претходне године цијене су више. Народ се привикава на то. Квалитет производа зависи од дана до дана. Имамо у понуди и увозну робу, као што је македонска рога која је доброг квалитета, наша је мало лошијег квалитета, с обзиром на временске непогоде које су нас задесиле. Што се мог штанда тиче нема велике разлике у продаји“, казала је Бранка Елчић.

Поред Кванташке пијаце, обишли смо и Зелену пијацу у Бијељини и поразговарали са трговкињом Оленијом Трифковић која нам је рекла да још увијек није почела права куповина сировина за зимницу, те да велики број купаца одлази на Кванташку пијацу у набавку.



-Мислим да права куповина сировина за зимницу још увијек није почела из разлога што пред нама има још лијепих и топлих дана. Ипак, по мало се купује, као нпр. боранија, бијела или розикаста паприка за барење, али није то ништа док људи не почну куповати по 20 или 50 кг роге и мало веће количине осталог поврћа и воћа. Мада, од муштерија сам да чула да већина неће много правити зимнице, јер им остане, па бацају, а и код мене је исто. Код нас је увијек свјежа роба и имамо своје сталне купце, који годинама уназад код нас узимају робу  за зимницу. Осјети се да су цијене високе, али да су плате нормалније то се не би осјетило. Али, када схватите колико је све скупо по маркетима, нпр. тегла ајвара од печених паприка, повољније је купити паприку и направити. Никада се не може упоредити оно из маркета и оно што ми направимо, јер домаће је домаће, и то нема цијену“, истакла је Трифковићева.

Пензионерка Бранка Гвозденац не одустаје од традиционалног прављења зимнице, упркос високим цијенама.

-Цијене поврћа јесу мало веће, али мора се нешто направити. Без обзира на цијену, важно је припремити бар по неколико тегли од свега, да нас жеља мине. Супруг и ја имамо неке пензије, па можемо по мало припремити, али онај ко је са једном платом тешко да ће моћи. Иако имам башту, све сем кромпира ћу морати да купим, јер су смрдибиубе све уништиле“, закључила је Гвозденац.



Нажалост, овогодишње временске непогоде, као и најезда смрдљивих мартина који уништавају род, утицале су и на цијене производа, па тако да килограм љутих паприка на Кванташкој пијаци кошта пет конвертибилних марака, карфиола од 2,5 до 3,5 КМ, паприка рога од  2,5 КМ до 2,8 КМ, бијела паприка је од 2,5 до 3 КМ, док је врећа парадајз паприке 6 КМ, а бијеле од 4 до 7 КМ. За килограм ситних краставаца потребно је издвојити 3 КМ, а ако се купује на гајбу онда 2,5 КМ, а за кг крупних 2,5 КМ, а на гајбу је 2 КМ. За килограм парадајза потребно је одвојити од 2,5 до 3 КМ, а врећица мркве износи 9 КМ, док је килограм 3 КМ,  килограм патлиџана је 2 КМ, а врећица 5 КМ. Цијена  картона купуса креће се од 10 до 15 КМ, а врећица од 10 кг кромпира од 12 до 13 КМ, врећа лука од 10 кг кошта од 10 до 15 КМ. Цијене поврћа на Зеленој пијаци у Бијељини су нешто веће у односу на Кванташку.

Семберија инфо