Бол и туга за несталим не познају границе :: Semberija INFO ::

 

Бол и туга за несталим не познају границе


На недавно одржаној међународној конференцији под називом „Повећање националних и глобалних напора у расвјетљавању судбина несталих особа“, која се одржала у Бакуу, главном граду Азербејџана, у организацији Државне Комисија за ратне заробљенике, нестале особе и заробљенике Републике Азербејџан, усвојена је Декларација о повећању националних и глобалних напора у расвјетљавању судбина несталих особа.
 
Усвојеном Декларацијом, обавезе држава према међународном хуманитарном праву и према осјећајима и правима породица несталих особа, као искуства у процесу тражења несталих стечених на међународном нивоу и изложених на конференцији, позива се на повећање националних напора у смислу спречавања, али и адекватног рјешавања питања несталих особа, као и на међусобну сарадњу држава, како би се на најефикаснији начин рјешавало питање несталих особа, те позива међународне организације, укључујући Уједиње нације, на даље подизање свијести о проблему несталих особа и давању препорука о начину рјешавања судбине несталих особа.
 
На конференцији је, једина представница Републике Српске, учествовала Смиља Митровић, предсједница Удружења несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице, те једна представница из Федерације  Босне и Херцеговине.

-Захваљујући Међународном комитету црвеног крста, отпутовале смо у Азербејџан, гдје смо имале прилику да изнесемо наше проблеме, али и проблем свих породица које су суочене са тражењем најмилијих. За пет радних дана, колико је трајала конференција, подијелили смо бол са којим живимо, размијенили искуства и мишљења о процесу тражења несталих особа, а оно што је на мене оставило посебан утисак је да Влада Азербејџана, стоји и испред и иза породица несталих особа. За сву помоћ која је потребна породицама које траже своје нестале, као и за све њихове активности, задужена је особа у име Владе Азербејџана. На примјер, кад Влада донесе одлуку да се отвори гробница, породице, односно удружења, позивају се да буду присутни, а и долазак организује Влада, што, нажалост, код нас није случај”, рекла је за портал ,,Семберија инфо’’ Митровићева.


 
Она сматра да је највећи проблем у рјешавању питања несталих особа, недостатак политичке воље да се проблем ријеши и да је неопходно да се размјењују информације о скривеним гробницама.

-Трагедија и бол због губитка најмилијх је заједничка, без обзира ко се како зове и из које је земље. Упознала сам Азербејџанку, мајку која, кад је сазнала да је њен син нестао, пет година није проговорила. Оног дана кад је пронађен, она је поново почела да говори и прво што је рекла је: ,,Ово сам чекала”. Надам се да ће власти у Босни и Херцеговини почети да воде рачуна о породицама несталих особа, а ако се не сналазе у том процесу, могли би се угледати на оне који то активно и успјешно раде, као нпр. у Азербејџану”,  рекла је Смиља Митровић.
 
Она је, за ,,Семберија инфо’’, додала да је у Азербејџану била добро примљена и да су људи гостољубиви.
Потврдила је да се на конференцији обратило 40 учесника, односно представници земаља које се баве питањем несталих особа или се суочавају са овим процесом, представници породица несталих особа, те експерти различитих међународних организација попут Међунеродног комитета црвеног крста, Међународне комисије за нестале и Међународне организације за миграције.

Семберија инфо