Колективно преговарање је темељ рада синдиката :: Semberija INFO ::

 

Колективно преговарање је темељ рада синдиката


Састанку Регионалног синдикалног одбора Бијељина, који је одржан десетог октобра у хотелу ,,Дрина”, од  седамдесет пет синдикалних организација присуствовала су 62 предсједника синдикалних организација из Бијељине, Угљевика и Лопара.
 
Разговор са Ранком Мишић, предсједницом Савеза синдиката Републике Српске, Гораном Станковићем, генералним секретаром Савеза синдиката Републике Српске и четворицом предсједника гранских синдиката отворио је низ питања функционисања синдикалних организација на подручју ове регије.
 
Жељко Недић, секретар Регионалног синдикалног одбора Бијељина каже да већина радника у приватним предузећима, акционарским друштвима и јавним установама реагује када на дневни ред дође повећање плата и нова систематизација радних мјеста.
 
-Свако предузеће је прича за себе, зависно од дјелатности којом се бави, зависно од кадровске структуре запослених, па све до радних услова и односа послодавца према радницима. Активно преговарамо са пословодством ,,Бање Дворови”  у Дворовима, разговарали смо више пута са начелником општине Угљевик око статуса запослених у Дјечијем вртићу ,,Душко Радовић”. Радници нам указују на проблем нередовне исплате плата, неусклађене систематизације радних мјеста, нередовне уплате доприноса и других принадлежности. Радницима нудимо бесплатну правну помоћ свугдје тамо гдје они уоче повреду права из радног односа. Нама је изузетно важно да задржимо чланство у синдикалним организацијама. Због тога и од послодаваца тражимо да коначно схвате, да је најважнији њихов ресурс радна снага без које не могу испунити своје пословне планове. Колективно преговарање је изузетно важан елеменат у комплетном функционисању синдиката. Ми смо се за то изборили, а и радници све више схватају важност колективног преговарања. Чак и када успијемо да се изборимо за колективни уговор у неком предузећу, због нестручности и незнања приликом потписивања колективних уговора, појаве се пропусти који не би смјели да се догађају. Радници често пропусте да позову и нас из Регионалног синдиката да им понудимо правну помоћ, те се касније јаве проблеми код примјене колективних уговора. У неким предузећима, гдје очекујете да све функционише по закону и гдје би радници требало да имају добре плате, појаве се намјерни или ненамјерни пропусти који се у крајњој инстанци највише тичу законом загарантованих радничких права”.
 
Недић за ,,Семберија инфо’’ каже да на оваквим годишњим састанцима са представницима Савеза синдиката из Бањалуке синдикалци постављају конкретна и практична питања која задиру у суштину радничких проблема.
 
-Што се тиче области образовања, ту се јавља проблем непопуњених радних норми, мањка ученика у школама, неравномјерног распореда ученика по школама. Неке школе имају прекомјеран број ученика, док друге немају ни онај минимални број. У таквим околностима представници Гранског синдиката образовања воде тешке и мучне преговоре са представницима Министарства просвјете и образовања. Оно што је најважније за нас у Синдикату, то је усаглашавање и потписивање Општег колективног уговора на нивоу Републике Српске. То ће бити темељни документ за наше будуће дјеловање, а умногоме зависи од Уније послодаваца Републике Српске када ће он коначно бити и потписан”, каже Жељко Недић.
 
Тек тада ће на дневни ред, истиче Недић,  доћи и нови систем плата у РС који треба да заштити раднике са најнижим квалификацијама, али и оне са високом стручном спремом. Само у том случају могло би се говорити о усаглашености нашег радног законодавства са модерним европским радним законодавством.

Семберија инфо