ЂУКАНОВИЋ: ТРАНЗИЦИЈА ВЛАСТИ ПРОТИЧЕ БЕЗ ПРОБЛЕМА :: Semberija INFO ::

 

ЂУКАНОВИЋ: ТРАНЗИЦИЈА ВЛАСТИ ПРОТИЧЕ БЕЗ ПРОБЛЕМА


Foto: Srna
Црногорски предсједник Мило Ђукановић изјавио је на састанку са шефицом Делегације ЕУ у Подгорици Оаном Кристином Попа да транзиција власти у Црној Гори протиче без проблема упркос неоправданим сумњама једног дијела домаће и међународне јавности о могућим опструкцијама.

Ђукановић је захвалио Попи на урученом извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе и честиткама на резултату одржаних консултација о мандатару са носиоцима изборних листа које имају већину у парламенту.

- Додјељивање мандата предложеном кандидату је прилог подстицању брзом формирању владе с циљем што скоријег преузимања обавеза важних за функционисање државе и добробит грађана. На тај начин потврђујемо да је национални интерес Црне Горе изнад свега - додао је Ђукановић.

Он је нагласио да ће бити подржана свака одлука и иницијатива која има за интерес Црну Гору и њен европски пут.
Ђукановић је оцијенио да је извјештај Европске комисије очекиван и реалистичан поглед партнера, те нагласио да је важно видјети на који начин се реформе могу динамизирати и перцепција унаприједити.

Попа је навела да извјештај говори о раду Владе у протеклом периоду и даје смјернице за реформе које треба да слиједи нова влада с циљем приближавања ЕУ, саопштено је Ђукановићевог кабинета.

- То је радни, а не политички документ и сада је најважније да нова влада заузме позиције и што прије крене са активностима које ће омогућити да грађани осјете бенефите придруживања Унији и прије самог чланства - истакла је Попа.

Она је рекла да је Црна Гора лидер у региону у процесу интеграција и да је важно да настави да функционише као узор и примјер осталима, за што ће бити потребни даљи видљиви резултати.

Попа је поновила снажно опредјељење за помоћ у даљем унапређењу владавине права и реформи правосуђа кроз сарадњу са новом владом, парламентом и предсједником, како би Црна Гора остварила даљи прогрес који води ка чланству у ЕУ.
 
(СРНА)