РЕПУБЛИЧКИ ШТАБ ОДЛУЧИО Забрањено окупљање више од 10 особа, МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ :: Semberija INFO ::

 

РЕПУБЛИЧКИ ШТАБ ОДЛУЧИО Забрањено окупљање више од 10 особа, МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ


Foto: Vlada RS
До 16. новембра забрањено је окупљање више од 10 људи у РС, што укључује и свадбе и друга приватна окупљања, рекао је министар здравља РС Ален Шеранић, након сједнице Кризног штаба.

змеђу осталог одлучено је да се уведе обавезно ношење маски и напољу, уз три изузетка.

– Дјеца до седам година нису обавезна да носе маске, особе са посебним потребама која нису у могућности сама да скину маску и особе која обављају физичку, спортску и рекреативну дјелатност у рекреативним објектима – појаснио је Шеранић.

Шеранић је додао да се органичава и музика у угоститељским објектима.
Директор Инспектората РС Драгуртин Шкребић је навео да су додатне мјере неопходне како би се спријечило ширење епидемије.

– Влада је била принуђена да хитно измјени Закон о заштити од заразних болести, те је од прошле седмице могуће и затварање угоститељских објеката. Имали смо појачане контроле прошлог викенда и 11 субјеката смо затворили на седам дана – рекао је Шкребић.

Он је додао да новчане казне нису дале резултате, јер су поједини угоститељи били спремни да плате казну, ако би радили у пуним објектима.

– Циљ је да се епидемија не шири, да не бисмо морали потпуно затворити рад привредних активности. Тешко бисмо преживјели, ако не буде посла – поручио је Шкребић.

Он је додао да је вирус “долазио у фабрике, али се није ширио у фабрикама, ако се поштују мјере”.

– Морамо имати у виду и наше привредне и болничке капацитете. Дужни смо да заштитимо здравље становника, али и да обезбједимо плате. Немојте замјерити ни инспекцији ни Влади, што предузимамо, овакве мјере, принуђени смо – каже Шкребић и додаје да је казна, “посљедње средство”, али казне не треба да се боји онај ко се придржава препорука и поштује законе.

Угоститељским објектима је дозвољен рад, према ранијим упутствима, ако имају мјесто за више од десет гостију, забрана окупљања више од 10 људи односи се на приватна окупљања – објаснио је Шкребић и додао да ће то контролисати полиција и комунална полиција.

Шеранић је додао да ће полиција и комунална полиција контролисати спровођење овог закључка и овдје се ради о томе да се првобитна окупљања сведу на минимум, јер нам то највише угрожава епидемиолошку ситуацију.
Ако има неко шатор и двориште не може окупити госте на крштењу или рођендану, али може у кафани, била је дилема због које су новинари тражили појашњење.

– Знамо да нико нема такву кућу, али морамо имати на уму да привредни субјекти морају радити, а пратимо и оно што раде земље у окружењу. Морам вас подсјетити да смо имали ове мјере и за Ђурђеван и за Ускрс или Васкрс, па није било ширења вируса, због тога што су људи поштовали препоруке, али послије смо се опустили и ево шта смо добили – рекао је Шкребић.

Он није директно одговорио на питање да ли ће полиција и на основу чега упасти домаћинима на славу, и колико и како ће га казнити, ако на слави буде имао више од 10 гостију.

– Онај ко не буде носио маску на отвореном или затвореном биће кажњен казном од 100 КМ – рекао је Шкребић.
Он је нагласио да све мјере од сутра ступају на снагу.

На питање на основу чега ће бити изречене ове казне, он је рекао да је због тога, да би кажњавање било могуће, мијењан Закон о заштити од заразних болести.

Упитан како није било казни за предизборне скупове, са којих су по мрежема дијељене фотографије на којима је видљиво да је окупљен велики број људи без маски, Шкребић је рекао да “скупове на отвореном не контролише Инспекторат”.

Зато је усвојено ношење маски на отвореном и предложено да се смањи или обустави кампања – каже Шкребић.
У Фабрику обуће “Бема” су ушли заражени радници који су вирус покупили на приватним забавама, али није проширен у фабрици, иако ту ради више од 1.000 радника.

– Што се тиче одлука о окупљањима и казнама то је дефинисано Законом о јавном реду и миру – рекао је Шеранић.

– Када говоримо о ношењу маске на отвореном, гледано, шта је тренутно намање штетно. Неношење маске може довести до тежих посљедица по особу, ако се зарази, него ако има извјесних проблема због ношења маске – рекао је Шеранић.

– Све ово чинимо да избјегнемо лок даун, да имамо редовне плате и пензије и да истовремено сачувамо болничке капацитете. Ако неко има боље рјешење, нека продложи, ми ћемо прихватити – рекао је Шкребић.
Он је додао да ове мјере ступају на снагу од сутра ујутру, да је упориште у закону о заштити о заразних болести, а да су казне прописане Законом о јавном реду и миру.

– Све инспекције ће стати са својим редовним пословима и биће ангажоване на контроли провођења мјера за спречавање ширења епидемије. Инспекција ће у свако доба дана и ноћи, ако грађани пријаве, изаћи у било који ресторан или кафић, без обзира на то чији је. Ви не знате да су инспектори и раније изрицали казне, али угоститељ плати, па настави да ради. Сада имамо казне од 7 дана затварања, а ако понови прекршај, 15 дана затварања – рекао је Шкребић.

Он је додао да нема ширења заразе унутар школа и вртића, што је добра вијест, јер рад вртића омогућава и рад привреде, пошто родитељи могу, када су им дјеца збринута, ићи на посао.

На питање да ли ће бити санкција за пацијенте који не пријаве контакте, Шеранић је рекао да би било добро када би било могуће кажњавати такве случајеве.

– Када говоримо о контактима, морамо бити солидарни, а контакти ниског интензитета ризика не иду у изолацију – рекао је Шеранић.

(српскаинфо.цом)