Колико би пореза требало да плате Гејтс и Безос према новом закону? :: Semberija INFO ::

 

Колико би пореза требало да плате Гејтс и Безос према новом закону?


Џеф Безос
Према новим законским приједлозима које припрема држава Вашингтон, на име пореза Џеф Безос плаћао би годишњи порез двије милијарде долара, а Бил Гејтс 1,3 милијарду долара.

Законодавци су предложили опорезивање богатства већег од милијарду долара, како би се смањила неједнакост и надокнадио недостатак пореза на доходак државе. Такође предлажу један одсто пореза на приходе веће од милијарду долара.

Порески стручњаци истичу да би порез на богатство зависио од четири особе, Џефа Безоса, Била Гејтса, Мекензија Скота и Стива Балмера, који би донијели држави Вашингтон око 97 одсто пореза од њихових прихода.

Критичари приједлога тврде да би, пошто ниједан од четири милијардера нема корпоративне улоге са сједиштем у Вашингтону, могли да напусте државу, ако се увриједе приједлогом за опорезивање.

"Ово не би само пореметило порез на богатство, већ би држави одузело и друге приходе. Ови богати становници и даље плаћају несразмјеран удио државних и локалних пореза и значајно доприносе локалној економији. Протјеривање њих имало би озбиљне посљедице осим неуспјеха новог пореза", рекао је Валцзак, порески стручњак.

Међутим, представник демократске државе Ноел Фрејм, који је представио закон, рекао је да тренутни порески систем Вашингтона фаворизује богате.

Фрејм је такође оспорио аргумент да би милијардери могли да напусте државу, ако се уведе порез, рекавши:

"Идеја да ће они једноставно отићи циничан је став и није поткријепљена доказима".

Упркос пандемији корона вируса која је изазвала рекордне бројке незапослености у САД-у 2020. години, Безос ј еповећао своје богатство за око 75 милијарди долара.

Очекује се да ће он преузети мање фокусирану улогу у компанији, пошто је "Амазон" прошле недјеље најавио да ће се Безос повући са своје функције извршног директора у трећем кварталу 2021. године, да би постао извршни предсједник одбора.

РТС / Независне