ИЗМЈЕНЕ У НАСТАВНОМ ПЛАНУ: ОСНОВЦИМА У СРПСКОЈ ЧАК 33 НОВА УЏБЕНИКА :: Semberija INFO ::

 

ИЗМЈЕНЕ У НАСТАВНОМ ПЛАНУ: ОСНОВЦИМА У СРПСКОЈ ЧАК 33 НОВА УЏБЕНИКА


Ђаци у основним школама у Српској, од наредне школске године, требало би да добију 33 нова уџбеника, а највише измјена је у седмом разреду, за чак осам предмета.

Конкурсом, који је расписао Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, предвиђају се, између осталог, нове књиге из српског језика за 2. и 3. разред основне школе, те читанка за ђаке 8. и 9. разреда.
 
Ученици у другом разреду требало би да добију и уџбенике за музичко, предмет „Моја околина“, те „Дигитални свет“, који се иначе први пут учи од ове године, али без књига.
 
– Завод за уџбенике је расписао конкурс, на шта је сагласност дало Министарство просвјете и културе РС. У питању су нови уџбеници или адаптације, тамо гдје је било промјена у наставном програму- потврдио је за Српскаинфо директор Републичког – предгошког завода Предраг Дамјановић. 
 
План је још да основци у 4. и 5. разреду добију нови уџбеник и радну свеску из природе и друштва. Књига и радна свеска из математике биће измијењена у 4, 7. и 8. разреду, књига из историје у 6. разреду, биологија у 6. и 7, физика и ликовно у седмом разреду, те хемија за 8. и 9. разред. Новине ће претрпјети и књиге из италијанског и руског за старије разреде.
 
Рок за пријаве рукописа на конкурс је до 4. марта идуће године.
 
– Сви рукописи који пристигну достављају се на мишљење РПЗ, да ли су у складу са правилником о писању уџбеника, даље министарство даје  сагласност и тек онда иду у процедуру. Уколико се аутори не јаве за одређене предмете, мораће се користити стари удбженици- појаснио је Дамјановић.
 
У Српској је од овог септембра у употреби шест нових уџбеника за основу школу, четири за гимназију и 10 за средње стручне школе. Нови уџбеници за основце су књига и радна свеска из математике за трећи разред, те читанка и језичка култура за шести разред.
 
Нова читанка користи се и у седмом разреду, а у осмом и деветом – уџбеник српски језик и језичку културу.
 

Српскаинфо