НОВИ САД: УХАПШЕН ВЛАДАН ПЕЈУШИЋ КОЈИ СЕ ДОВОДИ У ВЕЗУ СА УБИСТВИМА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ :: Semberija INFO ::

 

НОВИ САД: УХАПШЕН ВЛАДАН ПЕЈУШИЋ КОЈИ СЕ ДОВОДИ У ВЕЗУ СА УБИСТВИМА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


- Владан Пејушић, који је промијенио име у Мирко Вукмировић, на захтјев МУП-а Републике Српске, а по међународној потјерници, ухапшен је јуче у Новом Саду, сазнаје РТРС из полицијских извора МУП-а Републике Српске и Србије.

Пејушић се доводи у везу са убиствима Синише Миличевића - Тигра 2018. године и Милоша Остојића 2019. године у Источном Сарајеву.

Синиша Миличевић звани Тигар убијен је 31. маја 2018 испред улаза у згради гдје је живио са супругом и двоје дјеце. Убица је у њега испалио три метка, а четврти га је окрзнуо. 

Његова породица никада јавно није говорила о могућим мотивима убиства. Миличевић је био познат као власник угоститељског објекта "Родео" у Источном Новом Сарајеву.

Пејушић је наводно припадник Кавачког клана и такође је близак познатом криминалцу Дарку Елезу који се терети  за учешће у убиствима  Милићевића и Остојића што је он негирао.  

Према ранијим незваничним информaцијама из истраге као убица Миличевића означен је Нинослав Милошевић, повратник са страних ратишта и оптуженик за тероризам у Србији. Као саучесник у убиству је помињан је и Владимир Ковачевић.

За имена потенцијалних убица чуло се током јавне расправе о захтјеву Тужилаштва БиХ за продужење притвора Елезу.

На том рочишту је споменуто да је одбрана  открила идентитет свједока чији је исказ кључни доказ да је Елез наручио и организовао убиство Миличевића.
Ријеч је о Владимиру Стевановићу. 

Одбрана га оспорава  јер је кажу у питању професионални свједок који мијења исказе по потреби.

Тада је Елезов адвокат Сенад Крехо изјавио да свједок Стевановић у својим исказима које је 2018. дао МУП Републике Српске говори о људима који су учествовали у убиству Тигра, односно покојног Миличевића, али нигдје не спомиње Дарка Елеза. 

Са убиством Миличевића повезиван је и Недељко Лиздек који је према наводима Тужилаштва БиХ дио Елезове екипе и имао је своју улогу у убиству Миличевића.

- Он је између осталог осумњичен да је учествовао у незаконитим радњама отуђења, набављања и управљања моторним возилом које су користили извршиоци тешког убиства, реализованог на начин мафијашких егзекуција а које је почињено 2018. у Источном Новом Сарајеву - изјавио је раније портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.
Елез је у БиХ изручен из Србије у марту прошле године ради суђења у предмету "Лутка" и тада му је на терет стављено и учешће у убиствима Миличевића и Остојића. 

Елез  је у новембру лани у Суду БиХ  у предмету "Лутка" осуђен 15 година затвора након закључења споразума о признању кривице. Осуђен је да је био вођа организоване групе која је дјеловала  2005. до 2009. године и  коју сумњиче за неколико убистава, пљачке банака, транспорта новца  као и прање новца. Елез је у Суду БиХ више шута негирао да је организатор убиства Миличевића,  и Остојића.

-  Нађите ми иједан доказ да сам убио Тигра потписаћу да ме осудите на 40 година затвора.Та нова кривична дјела су ми написана офрље да би ме изручили за "Лутку" - изјавио је  раније Елез у Суду БиХ.

Милош Остојић (30) из Источног Сарајева убијен је 2. јануара 2019. године у сачекуши у Карађорђевој улици у насељу Лукавица у Источном Сарајеву испред свог клуба "Спарта". 

Нападач, који је био маскиран фантомком је у Остојића пуцао чим је овај изашао из аутомобила испред клуба. Остојић је, тешко рањен, пао на асфалт, а убрзо након тога је преминуо. 

Остојићева породица има у власништву више фирми, као и познате пекаре „Златно зрно". Према неким ранијим информацијама из истраге мотив за његово, ли и убиство Миличевића  је рекетирање. 

Наиме,  Елез је путем посредника наводно поручивао Миличевићу и Остојићу да морају плаћати мјесечни рекет,а оба су то одбили. 

Милош  Остојић и Миличевић  су наводно били блиски Елезовом непријатељу Ђорђу Ждрали.

(Глас Српске)