У БРИСЕЛУ ЕСКАЛИРАЛЕ СВЕ ПОДЈЕЛЕ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

У БРИСЕЛУ ЕСКАЛИРАЛЕ СВЕ ПОДЈЕЛЕ У БИХ


Foto
Расправа пред Одбором Европског парламента за спољну политику још једном је показала сву подијељеност Босне и Херцеговине, а из говора Милорада Додика, Шефика Џаферовића, Жељка Комшића, чланова
Предсједништва БиХ, те Драгана Човића, предсједавајућег Дома народа парламента БиХ, могло се закључити да у овом тренутку Босном и Херцеговином није задовољан ниједан народ те да на потпуно различит начин виде њену будућност.

Додик је у свом обраћању у Европском парламенту неколико пута поновио да Република Српска не повлачи ниједан потез да би се отцијепила од БиХ те позвао ЕУ да престане помагати БиХ "тако што прави проблеме".
"Ниједан план нити потез не повлачи Република Српска да би се отцијепила од БиХ. Она хоће своју уставну позицију и то није отцјепљење", рекао је Додик истичући да реформе које су донесене у БиХ не одговарају Уставу те да се он и Република Српска само боре за уставну БиХ.

Истовремено, позвао је ЕУ да помогне да БиХ функционише као заједница састављана од два ентитета и три конститутивна народа, наглашавајући да се не слаже с Комшићем и Џаферовићем који покушавају стално одржавати тензије.

"БиХ је у перманентној кризи, недовршена, нестабилна, многи кажу и немогућа имајући у виду историјске и друге разлике", рекао је Додик додајући да је Џаферовић, за разлику од њега, учествовао у рату и командовао оперативним јединицима за које постоји сумња да су учиниле ратни злочин.

"У БиХ је на сцени муслимански национализам који иде на то да мајоризира Србе и Хрвате и подреди их лажљивим причама о грађанском уређењу које треба та два народа да маргинализује, да немају никаква права. Да ли бисте ви у Европи били срећни с тиме? Борите се против муслиманске државе, зашто сада нас гурате у то", упитао је Додик.

Иначе, прије Додика говорили су Комшић и Џаферовић, који су ситуацију у БиХ покушали повезати са односима Украјине и Русије, а ни овога пута, као и раније, Комшић није пропустио прилику да оптужи Србију и Хрватску да се мијешају у унутрашње ствари БиХ.

И Комшић и Џаферовић индиректно су оптужили Додика да је руски човјек, што је овај демантовао и истакао да је поносан на то што Руска Федерација БиХ није обуставила испоруку енергената.

Говорећи о односима у БиХ, Комшић је рекао да је изборни систем који се покушава наметнути пут дисолуције БиХ те да је европски пут БиХ уз НАТО једина гаранција егзистенције БиХ.

"Садашња, доминантно етнички заснована уставно-правна структура, са дјелимичним грађанским приступом, која се заснива на концепту конститутивних народа већ је извор засада политичких конфликата који се најбоље виде у блокади државе", рекао је Комшић, који је, осим Додика, и Човића оптужио да је руски човјек.

Слично као и Комшић, и Џаферовић је рекао да Хрвати у БиХ нису угрожени, а за блокаду институција БиХ оптужио је Додика и Републику Српску. Такође, нагласио је да нико није утврдио да су Хрвати угрожени те да је много већи проблем тај што свим људима у БиХ није омогућено да се кандидују него "што једном кандидату није загарантована побједа на изборима", вјероватно мислећи на Човића.

Са друге стране, Човић је у свом говору рекао да демократска надмоћ једног народа не може угрозити начело конститутивности које се мора осигурати у свим институцијама.

"Покушаји провођења ретроградних агенди, али и доминација једног народа довели су до врхунца неразумијевања. Неприхватљиво је да се Хрвати у БиХ, иако су конститутивни народ, не осјећају сигурно. Политичка права Хрвата нису ни призната ни једнака са друга два конститутивна народа. Њихово неотуђиво право на избор својих представника се грубо крши", рекао је Човић.

Чланови Одбора Европског парламента за спољне послове углавном су у својим говорима истицали неопходност пута БиХ ка Европској унији истичући да су спремни помоћи, али да БиХ мора превазићи унутрашње подјеле.

(Независне)