У Шведској политичари немају баш никакве привилегије - На посао путују у препуним аутобусима :: Semberija INFO ::

 

У Шведској политичари немају баш никакве привилегије - На посао путују у препуним аутобусима


У Шведској је могуће у сваком тренутку пратити трошкове политичара. Због тога су они веома пажљиви како се понашају у јавности, то јест како троше јавни новац. За нас на Балкану информација да постоји држава у којој политичари немају никакве привилегије је у рангу научне фантастике. Но, постоји и то је Шведска.

Бразилска новинарка Клаудија Валин више од 15 година живи у Шведској. Она је описала како заправо изгледа живот политичара у овој земљи.

– Не возе се службеним аутомобилима, немају личне шофере. Шведски министри на посао путују у препуним аутобусима заједно с грађанима које заступају – пише Валин.

Само премијер има неке повластице. Наиме, има право на трајно кориштење аутомобила. Политичари који се усуђују да троше јавни новац на такси, умјесто да се возе аутобусом, завршавају на насловницама новина. Чак и предсједник парламента добија картицу за кориштење јавног пријевоза.

– Њихове канцеларије су мање од осам квадратних метара – додаје новинарка.

Занимљиво је и то да политичари у овој земљи немају имунитет, што значи да им се може судити као и свакој другој особи.

Шведски парламентарци живе у малим становима у главном граду, гдје перу и пеглају одјећу у перионицама веша. То може дјеловати као скроман живот за тако истакнуте људе, али заправо је много боље него што је некад било.

Нико у јавном животу не зарађује високу плату. За чланове парламента око два пута је виша од плате учитеља основне школе.

У правосудном систему логика је иста, судије немају право на службена возила, секретарице или повластице.

Они који су на власти могу бити позвани на одговорност, а све информације морају бити доступне јавности. Године 1766. јавни приступ службеним владиним документима постао је уставно право за све грађане, садржано у посебном поглављу закона о слободи медија у Шведској.

– У нешто више од 100 година Шведска се из сиромашног пољопривредног друштва претворила у једну од најбогатијих, социјално најправеднијих и најмање корумпираних земаља у свијету, гдје нико није изнад других – закључује Валин.

Српска инфо