“НОВА БАНКА” УЛАЗИ У ЗАВРШНУ ФАЗУ ПРЕУЗИМАЊА “СБЕРБАНКЕ” :: Semberija INFO ::

 

“НОВА БАНКА” УЛАЗИ У ЗАВРШНУ ФАЗУ ПРЕУЗИМАЊА “СБЕРБАНКЕ”


Foto
Пријавом концентранције Конкуренцијском савјету БиХ “Нова банка” Бањалука отпочела је последњу фазу преузимања „Сбербанке“ Бањалука, а која би могла бити окончана следеће седмице

Концентрација ће, према подацима из Пријаве Конкуренцијском савјету имати ефекат на тржишту  пружања банкарских услуга.

“Савјет позива све заинтересоване привредне субјекте који дјелују на наведеном релевантном тржишту или друге привредне субјекте који дјелују на другим тржиштима на којима би  намјеравана концентрација могла имати ефекат, те друге институције или удружења које имају релевантна сазнања о наведеном тржишту да могу доставити писане примједбе и мишљења у временском року од пет дана од дана објаве обавјештења”, саопштено је данас из Конкуренцијског савјета БиХ.

Иначе, након истека периода за примједбе, Конкуренцијски савјет би требао да одобри концентрацију.
Затим Агенција за банкарство Републике Српске позива Нову банку да уплати новац за куповину “Сбербанке” на посебан рачун са којег ће он бити трансферисан власнику – Сбербанк Еуропе АГ.

Након што новац „легне“ на рачун, Агенција обавјештава Централни регистар хартија од вриједности Републике Српске да власништво над акцијама пренесе на Нову банку.

Тиме се стичу услови да Нова банка сазове ванредну сједницу акционара на којој ће се донијети одлука о промјени имена „Сбербанке“ као што су то урадили нови власници ове руске банке у ФБиХ и региону.

Подсјећамо, “Сбербанка”  је продата почетком марта ове године, након што је управљање над њом преузела Агенција за банкарство Републике Српске, а у циљу заштите депонената и тржишта.

(Цапитал)