ВАУЧЕРИ СРПСКУ ОСТАВЉАЈУ НА ТУРИСТИЧКОЈ МАПИ :: Semberija INFO ::

 

ВАУЧЕРИ СРПСКУ ОСТАВЉАЈУ НА ТУРИСТИЧКОЈ МАПИ


- Природне љепоте Српске остају на мапи становника из свих крајева Републике, који увелико резервишу туристичке ваучере за одмор у некој од бања, планина, еко и етно-дестинација, иако су им ове године због јењавања пандемије вируса корона олакшана путовања у љетовалишта на Јадрану, као и у европске метрополе.

Ваучери вриједности 100 марака грађанима су доступни од 1. јула до 30. октобра.

Извршни директор Здравствено-туристичког центра “Бања Кулаши” у Кулашима код Прњавора Далибор Дринић рекао је да је од почетка мјесеца у том комплексу искоришћено 66 туристичких ваучера и нагласио да је интересовање заиста велико.

- Гости се јављају из свих крајева Републике, највише из Бањалуке и Добоја. Бања располаже са 111 кревета, односно са 52 двокреветне собе, једном једнокреветном собом и два апартмана. Тражи се много више мјеста него што их имамо, због чега очекујемо добру сезону - рекао је Дринић.

Додаје да осим домаћих гостију, који су најбројнији, не мањка ни странаца.

- Прошле седмице смо имали стотињак гостију из Пољске. Ван сезоне ћемо имати госте из Хрватске и Словеније, који су унапријед резервисали термине - додао је Дринић.

У овој бањи гостима су на располагању и базени са термоминералном љековитом водом и отворени базен са слатком водом и пратећом опремом, пјешачке и бициклистичке стазе, а непосредна близина ријеке Укрине пружа могућност риболова и купања у љетним мјесецима.

Стартом су задовољни и у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” у Теслићу.

- Када је овај пројекат са ваучерима први пут реализован, око 40 одсто свих ваучера искоришћено је код нас. Радује нас што становници и сада бирају “Врућицу” за свој одмор и имамо разлога за задовољство - казао је извршни директор за операције и маркетинг у ЗТЦ “Бања Врућица” Александар Радошевић.

У протеклом периоду на подручју Пала искоришћено је око 5.000 ваучера, а ништа мање не очекују ни у овој сезони.
Вршилац дужности директора тамошње Туристичке организације Драган Јакић рекао је за “Глас Српске” да се са подручја ове општине пријавило шест привредних субјеката, од којих су три на Јахорини, у којима се грађани могу одмарати уз субвенцију Владе РС.

- Ово је добар потез Владе и увјерен сам да ће Пале са свим својим природним љепотама и овог љета бити избор домаћих туриста. Већ сада влада велико интересовање за коришћење ваучера на подручју наше општине - казао је Јакић.

Рекордну сезону очекују и на “Медитерану Српске”, а директорица Туристичке организације Требиње Мирјана Путица каже за “Глас” да су рекордне 2019. године имали нешто више од 100.000 ноћења, те да у овој години за пет мјесеци имају већ око 72.000.

- Сигурно је да ћемо поставити нови рекорд. Велики број домаћих гостију долази у Требиње на одмор уз туристичке ваучере, а осим тога има и странаца, махом из Турске - рекла је Путица.

Рекордна година

У Туристичкој организацији РС (ТОРС) очекују рекордну годину. Директор ТОРС-а Миодраг Лончаревић рекао је за “Глас” да је закључно са 12. јулом за систем ваучера пријављено 36 угоститељских објеката и девет агенција.

- Очекујемо појачано интересовање домаћег становништва за дестинације широм Српске. Ако је судити према претходном позиву, најпосјећенији ће бити бањски центри, затим Требиње, Источно Сарајево, а очекујемо и појачану промоцију Бањалуке, Вишеграда, Бијељине и Добоја, који имају и те како занимљиву туристичку понуду. Статистички подаци за првих пет мјесеци говоре да нас, сасвим извјесно, очекује рекордна година када су доласци и ноћења туриста у питању, и надам се да ће ова година бити прва са милионским бројем евидентираних ноћења - истакао је Лончаревић.

(Глас Српске)