ВАЈУКИЋУ 11 ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА УБИСТВО КОМШИЈЕ У ЛАКТАШИМА :: Semberija INFO ::

 

ВАЈУКИЋУ 11 ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА УБИСТВО КОМШИЈЕ У ЛАКТАШИМА


БАЊАЛУКА - Богдан Вајукић (23) из Лакташа осуђен је, у поновљеном суђењу у Окружном суду у Бањалуци, на 11 година за убиство комшије Гојка Веселића (76).
 
Судија Благоја Драгосављевић рекао је да је Вајукић обавезан у на психосоцијални третман у трајању од двије године.
 
Драгосављевић је навео да се породица убијеног упућује на парнични поступак.
 
Вајукић је, подсјетимо, већ био осуђен на 10 година затвора и Окружни суд га тада није осудио за тешко убиство на свиреп и подмукао начин, за шта га је теретила оптужница, већ за тешку повреду са смртном посљедицом.
 
Овај пут је Судско вијеће Окружног суда у Бањалуци оцијенило да је ријеч о убиству.
 
Ранију пресуду је, подсјетимо, укинуо Врховни суд Републике Српске, јер, између осталог, сматра да није добро цијењен несразмјер у годинама и снази између оптуженог и жртве.
 
Случај је враћен на ново суђење, гдје су прихваћени раније изведени докази, али су прегледани снимци вађења тијела жртве из бунара.
 
У поновљеном суђењу тужитељка Тања Мрђа истакла је да је доказима потврђено да је Вајукић починио убиство на свиреп начин. Како је навела, оптужени је у истрази признао убиство, а на суду је тврдио да није имао намјеру да убије Веселића.
 
Према њеним ријечима, понашање оптуженог указује на свирепост.
 
"Жртву је наставио да туче и када је пала, док бројност повреда, као и то да је након злочина бацио тијело у бунар како би прикрио трагове, указују да је он поступао с намјером да убије", рекла је Мрђа.
 
Дијана Петковић, кћерка убијеног Веселића, подсјетимо, захтијевала је да се оптуженом изрекне максимална затворска казна.
 
Са друге стране, Јадранко Ступар, Вајукићев адвокат, изјавио је раније да у овом случају нема свирепости и да није доказано да је оптужени имао намјеру да почини убиство.
 
"Нема објективних доказа да се ради о свирепом убиству, односно није утврђен тачан број и интензитет повреда, као ни да ли је жртва трпјела велике патње", рекао је раније бранилац.
 
Према оптужници, Вајукић је Веселића насмрт претукао 24. јануара прошле године у Кољанима, код Лакташа.
 
Наредни дан се, како се наводи, вратио, скинуо одјећу са жртве и тијело бацио у бунар.
 
Како су "Независне новине" писале, према ранијим информацијама из истраге, Вајукић је те вечери покушао опљачкати сусједну кућу, у којој су биле старија жена и њена кћерка.
 
Због тога је хапшен, али у том моменту полиција није знала за смрт старца све док породица није утврдила да нема Веселића, а кућа му је испретурана. Његово тијело је потом пронађено и извађено из бунара.
 
Подсјећамо, Вајукић је већ осуђен на пет година и девет мјесеци затвора по оптужници која га терети да је отео, претукао и опљачкао познаника Србољуба Ћућуна, те му оштетио ауто.

(Независне)