Национална жалост у Јужној Кореји: Број жртава стампеда порастао на 151, страдали углавном млади :: Semberija INFO ::

 

Национална жалост у Јужној Кореји: Број жртава стампеда порастао на 151, страдали углавном млади


Фото - Танјуг / АП
СЕУЛ - У стампеду на прослави Ноћи вјештица у јужнокорејској престоници погинула је 151 особа - углавном тинејџери и млади људи у двадесетим годинама, најновији су подаци које су објавиле спасилачке службе.

Повријеђене су најмање 82 особе.Власти Јужне Кореје су примиле најмање 3.580 пријава несталих особа до 23 часа у суботу по локалном времену.

Предсједник Јужне Кореје Јун Сук-јул прогласио је националну жалост, која је на снази од данас до 5. новембра.

Страхује се да број жртава стампеда у центру Сеула, главног града Јужне Кореје, није коначан, јер међу повријеђенима има оних у тешком и критичном стању, преноси Ројтерс.

Из спасилачке бригаде потврђено је да је 151 особа погинула, међу којима и 19 страних држављана - из Кине, Ирана, Узбекистана и Норвешке. До сада су успјели идентификовати 90 одсто од 151 преминуле особе.

Према досадашњим подацима, повријеђене су 82 особе, од којих 19 теже.

Инцидент се, како су навели из локалне ватрогасне службе, догодио око 22.20 по локалном времену током прославе Ноћи вјештица у сеулском кварту Итевон.

Званичник државне ватрогасне службе Чој Чеон Сик рекао је да се верује да људи прегажени након што се велика група људи упутила у уску улицу код хотела "Хамилтон", познатог мјеста за журке у Сеулу.

Првобитно је јављено да су погинуле двије особе, након чега је број погинулих порастао на 59. Убрзо су из Јужне Кореје почеле да стижу информације да број жртава стампеда не престаје дa расте, преноси РТС.

Предсједник Јужне Кореје Јун Сук-јул п изразио је саучешће породицама страдалих. Повријеђенима је пожелео брз опоравак.

-Ово је заиста трагично... Трагедија и катастрофа која није смјела да се деси, догодила се синоћ у срцу Сеула -  рекао је предсједник.

Влада је успоставила посебан хитни тим, а наводе да ће на мјесту трагедије бити постављено јавно спомен-обиљежје.

Била је то прва прослава Ноћи вјештица у посљедње три године, након што је Јужна Кореја укинула ковид ограничења. Поједини свједоци наводе да је у Итевону, сеулском кварту који је популаран међу младима, било вишеструко више људи него прије пандемије.


Глас Српске