Предсједништво БиХ би у сриједу требало одлучивати о именовању мандатара за Вијеће министара :: Semberija INFO ::

 

Предсједништво БиХ би у сриједу требало одлучивати о именовању мандатара за Вијеће министара


Сједница Предсједништва Босне и Херцеговине требала би бити одржана у сриједу, 21. децембра, на којој би требало бити разматрано потврђивања приједлога за мандатарку Вијећа министара БиХ, сазнаје Фена у Предсједништву БиХ.

Чланови Комисије за припрему избора Вијећа министара Босне и Херцеговине раније су Предсједништву упутили приједлог Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ за предсједавајућу Борјану Кришто.

Споразум о успостави власти у Босни и Херцеговини након октобарских парламентарних избора потписали су раније представници ХДЗ-а, Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и блок од осам странака који чине Социјалдемократска партија (СДП) БиХ, Народ и правда, Наша странка, Странка за БиХ, Бх. иницијатива Касумовић Фуад, Покрет демократске акције (ПДА), Народни европски савез (НЕС) и странка За нове генерације.

Документ назван "Смјернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026" потписан је два и по мјесеца након опћих избора, а потписници су изразили наду да ће нови сазив Вијећа министара БиХ бити формиран врло брзо могуће чак до краја ове године.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је раније да је с ХДЗ-ом и Осморком договорено да његовој странци и партнерима припадну министарства финансија и трезора, вањске трговине и економских односа, за људска права и избјеглица, као и министарство сигурности.

Према договору странкама Осморке требало би припасти министарства вањских послова и те комуникација и промета, док ће ХДЗ-у, уз мандатарку, припасти министарства цивилних послова и правде.

Према Закону о Вијећу министара БиХ, предсједавајућег Вијећа министара БиХ именује Предсједништво Босне и Херцеговине код сваког новог мандата. Одлука о именовању потом се одмах доставља Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на одобравање.

Предсједавајући Вијећа министара БиХ ступа на дужност након што његово именовање одобри Представнички дом, а потврда именовања мора бити завршена у року од 30 дана од дана именовања.

Према Уставу Босне и Херцеговине, предсједавајући Вијећа министара именује министре и замјенике министара одмах након ступања на дужност и тражи од Представничког дома потврду именовања.

Министри и замјеници министара ступају на дужност одмах након потврде Представничког дома, а потврда именовања замјеника предсједавајућег, министара и замјеника министара мора бити завршена у року од 30 дана од дана када предсједавајући Вијећа министара преузме дужност.

Ако Представнички дом не потврди одлуку Предсједништва БиХ о именовању предсједавајућег Вијећа министара, Предсједништво БиХ је дужно у року од осам дана именовати другог предсједавајућег Вијећа министара и такву одлуку доставити на потврду Представничком дому ПСБиХ.

Такођер, законска је одредба да ако Представнички дом не потврди одлуку предсједавајућег Вијећа министара о именовању министра или замјеника министра, предсједавајући Вијећа министара дужан је у року не дужем од осам дана именовати другу особу на то мјесто и такву одлуку доставити на потврду поново Представничком дому или поднијети оставку.


ФЕНА / БХРТ