Зашто је МцДоналд'с окренуо леђа БиХ :: Semberija INFO ::

 

Зашто је МцДоналд'с окренуо леђа БиХ


Посљедњи хамбургер послужен је у Сарајеву 30. децембра. МцДоналд'с је након десет година окренуо леђа Босни и Херцеговини. Према наводима из сједишта у САД-у, жели се спријечити даље оштећење имиџа бренда.

"Гужва испред МцДоналд'са у главном граду БиХ Сарајеву попут оне 30. децембра 2022. године није забиљежена од његовог отварања 2012. године. Тог дана је владало велико интересовање за хамбургером јер је МцДоналд'с посљедњи гигант брзе хране који се послужује у БиХ. Оно што је дуго најављивано постало је стварност за неколико дана: Американци су затворили своја врата у Босни и Херцеговини и напустили тржиште", пише поред осталог Марко Петелин у листу "Клеине Зеитунг".

Петелин пише да је и од отварања прве филијале у БиХ, у то вријеме чак и уз присуство познатих државних челника, хамбургер тешко пролазио у Сарајеву. Национална јела, "пљескавицу" и "ћевапчиће" у сомуну са луком и ајваром, ријетко би који Босанац замијенио за хамбургер, помфрит и кечап. И зато што, са просјечним мјесечним примањима од нешто мање од 350 евра, већина људи то тешко може приуштити, преноси ДW.

Дугови и луксузан живот на рачун МцДоналд'са

У тексту објављеном у листу "Клеине Зеитунг" се наводи да је директор Харис Ихтијаревић привукао пажњу својом екстраваганцијом и многим недосљедностима у руководству.

"Нагомилали су се велики дугови. Наводи се да је ријеч о обавезама у износу од 1,2 милиона Конвертибилних марака. Осим тога, корисник франшизе изгубио је спор против Раиффеисенбанке око закупа пословног простора у 'Титовој улици' у Сарајеву."

"Кап која је прелила чашу у америчком сједишту вјероватно је био директоров службени аутомобил. Ихтијаревић се почастио ни мање ни више него Бентлеyјем као возилом. Наводно је изнајмио енглески луксузни аутомобил о трошку МцДоналд'са", пише "Клеине Зеитунг" и додаје да је одузета франшиза јер у сједишту у САД-у, желе спријечити даље оштећење имиџа бренда. 150 запослених сазнало је 30. децембра да се сутрадан више не морају појављивати ​​на послу.

Према наводима МцДоналд'са, тренутно се не планира нова лиценца у БиХ. Коначно, мали пораз глобализације над националним културним добром: Босна сада опет припада искључиво "пљескавицама" и "ћевапчићима".

Ћевапи увијек били испред МцДоналд'с

Први ресторан МцДоналд'с у Сарајеву отворен 20. јула 2011. године, а први хамбургер у овом ресторану је званично појео бивши градоначелник Алија Бехмен чиме је БиХ тада постала 118. земља у великом прехрамбеном ланцу који запошљава милионе људи.

Први ресторан МцДоналд'са у Сарајеву отворен 20. јула 2011. године, а први хамбургер у овом ресторану је званично појео бивши градоначелник Алија Бехмен чиме је БиХ тада постала 118. земља у великом прехрамбеном ланцу који запошљава милионе људи.

Одласком МцДоналд'са из БиХ се бави и МДР. Улрике Сцхулт пише да МцДоналд'су посао у Сарајеву и није никада ишао добро. Не само зато што се брза храна из САД-а сусрела са популарним домаћим специјалитетима са роштиља у Босни. Док у Србији постоје 32 пословнице, а у Хрватској 39, ресторани у босанским градовима Бања Лука и Тузла могли су опстати само кратко.

Локални посматрачи то објашњавају тиме да људи себи једноставно не могу приуштити брзу храну. Уз тренутна поскупљења, просјечна нето примања од око 530 евра нису довољна ни за покривање просјечних трошкова живота четверочлане породице. Они су у новембру 2022. године износили више од 1.500 евра за дио земље у којем се налази Сарајево.

"Позната ћевабџиница у Сарајеву је приликом отварања МцДоналд'с на себе привукла пажњу јер је као домар комшија на насеље послала огроман пладањ са ћевапчићима. Власник ћевабџинице је поручио да конкуренција стимулише пословање и да он сматра да долазак МцДоналд'са неће значити да ће Босанци у будуће јести мање ћевапа. Они су, барем почетком 2023. године, заправо прави побједници", пише МДР.

(Независне)