"ФЗО РС ускратио право на здравствену заштиту тешко болесној мајци" :: Semberija INFO ::

 

"ФЗО РС ускратио право на здравствену заштиту тешко болесној мајци"


Након Окружног суда у Бањалуци, и Врховни суд Републике Српске је својом пресудом стао на страну тешко болесне Бањалучанке и утврдио да су неуставне одлуке Фонда здравственог осигурања РС којима се одбија рефундација трошкова куповине лијека за хемотерапију.

Врховни суд РС у својој пресуди посебно истиче да су Стручни консултанти директора ФЗО РС занемарили неспорну чињеницу да су УКЦ РС, односно Конзилијум љекара препоручили лијек пертузумаб Бањалучанки, чији је идентитет познат редакцији Српскаинфо, али га због њеног тешког здравственог стања нећемо објављивати.

Суд објашњава и да се поменути стручни консултанти директора ФЗО РС уопште нису изјашњавали о томе да је лијек препоручен од стране надлежне здравствене установе, нити су се изјашњавали о евентуалним посљедицама чекања на лијек у наставку терапије.

Подсећања ради, тешко обољела Бањалучанка, иначе самохрана мајка малољетне дјевојчице већ четири године поред борбе са тешком болешћу, безуспјешно покушава да рефундира трошкове набавке лијека за хемотерапију пертузумаб у укупном износу од 16.000 марака.

Цијена једне дозе била је 3.250 марака, а Бањалучанка је, како би спасила свој живот, након препоруке љекара морала набавити пет доза до тренутка када су је у Фонду ставили на фамозну Листу која омогућава плаћену набавку поменутог лијека пацијенту.

Заборавили на људски живот

И док Фонд здравственог осигурања својим незаконитим одлукама упорно одбија Бањалучанку, надлежни судови поништавају одлуке Фонда и тако већ четврту годину.

Фонд се у својим рјешењима позива на мишљење стручних консултаната директора Фонда, на годишњи финансијски план, те бројем пацијената на такозваној Листи коју сачињавају здравствене установе.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске одговорио је у међувремену порталу Српскаинфо да поступа по пресудама Окружног суда.

Судови, с друге стране, тврде да је у конкретном случају заборављено оно најбитније, хитност у цијелом случају, јер се радило о људском животу, али и томе да тешко болесна Бањалучанка није произвољно узела лек, већ јој је терапију преписао Конзилијум љекара УКЦ РС.

– Имајући у виду неспорне чињенице да је тужитељки од стране Конзилијума УКЦ РС преписан лијек “пертузумаб” као терапија у поступку лијечења карцинома дојке, овај суд оцјењује да је исправан закључак у пресуди Окружног суда Бањалука да набавка тог лијека не представља произвољно поступање пацијента, јер је набављен по одлуци Конзилијума љекара УКЦ РС као одговарајућа терапија за њену болест, а о чему је Фонд био упознат – наводи се у пресуди Врховног суда Републике Српске.

Редовно плаћају изгубљене спорове

Суд даље објашњава да због свега наведеног није било основа да се тешко обољела Бањалучанка одбије са захтјевом за рефундацијом трошкова набавке лијека пертузумаб без обзира што се тај лијек налази на Листи лијекова са посебним начином набавке, односно боље рећи, да се тужитељка налази на листи чекања, а не зна се до када, за набавку наведеног лијека.

О каквом апсурду се ради говори и информација да Фонд уредно исплаћује све изгубљене спорове у конкретном случају, а до тренутка писања овог текста било их је чак 16!

Андреј Обрадовић, правни заступник, тешко болесне Бањалучанке, потврдио је за Српскаинфо да је због изгубљених спорова Фонд већ исплатио више од 5.000 марака судских трошкова!

Истовремено, рефундација трошкова набавке лијека за хемотерапију се и даље одбија.

СУД ТРЕБА ДОНИЈЕТИ МЕРИТОРНУ ОДЛУКУ

Андреј Обрадовић, правни заступник тешко обољеле Бањалучанке, изјавио је да би суд требао прекинути вишегодишњу агонију и коначно донијети мериторну одлуку у конкретном случају. Адвокат је подсјетио да суд већ четврту годину утврђује како су одлуке ФЗО РС о одбијању рефундирања трошкова плаћања лијека незаконите и поништава те акте, али Фонд у поновљеном поступку доноси идентичне одлуке.

– Ово поступање Фонда је у циљу избјегавања кривице у случају непоступања по одлуци суда, али истовремено доносе се идентичне одлуке за које суд поново утврђује да су незаконите. Ово суд мора прекинути тако што ће донијети мериторну, односно обавезујућу одлуку на основу које Фонд мора исплатити трошкове рефундације – објаснио је адвокат Обрадовић.
 
(Српска Инфо)