Норвешка затвара амбасаду у Приштини :: Semberija INFO ::

 

Норвешка затвара амбасаду у Приштини


Норвешка је одлучила да затвори своју амбасаду у Приштини до 31. јула ове године.

Сви грађани јужне српске покрајине који немају српско држављанство и пасош визу ће добијати преко интернета и ВФС Глобал система како се издају визе посљедњих мјесеци.

Осим на Космету, Норвешка је најавила да ће затворити своје амбасаде и у Словачкој, Шри Ланки, Мадагаскару и Генерални конзулат у Хјустону (САД), преноси "Политика".

- Никада није лако одлучити да се затворе норвешке мисије. Оваква затварања утичу на животе постављених норвешких дипломата и имају још веће посљедице по особље запослено у земљи. Али ми имамо одговорност да користимо наше ресурсе на начин који нам омогућава да заштитимо норвешке интересе што је могуће ефикасније - навели су у Министарству спољних послова Норвешке.

Додају да ће дипломатске односе са Мадагаскаром, Словачком и Шри Ланком и Косметом решавати кроз алтернативне аранжмане.

Одлука да Осло затвори своју амбасаду у Приштини је изненадила албански интелектуални, али и политички врх јер се сматра да је Норвешка поуздан партнер тзв. независности Косова.

Ова информација добија додатно на тежини ако се зна да су у току озбиљни притисци САД и ЕУ да привремене приштинске институције коначно формирају Заједницу српских општина, преноси Спутњик.


Глас Српске