Вучић: ИД картице Отвореног Балкана до краја године :: Semberija INFO ::

 

Вучић: ИД картице Отвореног Балкана до краја године


РИМ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да ће ИД картица Отвореног Балкана бити спремна до краја године.

Ријеч је о картици са којом ће грађани Србије, Сјеверне Македоније и Албаније моћи да приступе јединственом тржишту радне снаге у ове три државе.

Вучић је додао да је један од најважнијих договора који је постигнут са премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским током боравка у Верони о почетку функционисања јединственог тржишта рада и јединственог економског тржишта у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

"Ми имамо све већи проблем са радним местима, некада смо имали проблем са тиме да су сви незапослени, сада имамо читаве области где нам је потребно запошљавање људи са стране. Сличан је случај и са Северном Македонијом и Албанијом и свакоме је добродошло да на тржишту рада може да размењује и људе и искуства и то је један од најважнијих договора после којих могу да кажем да почиње да нам функционише не само јединствено тржиште рада већ и јединствено економско тржиште у свим најбољим назнакама", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је рекао да ће процедура бити поједностављена, кликом на мобилном телефону, као и да ће таква опција бити у потпуности актуелна крајем јуна, евентуално почетком јула ове године.

Предсједник је подсјетио на увођење јединственог система електронске наплате путарине за путеве у Србији, Сјеверној Македонији и Албанији и рекао да се очекује да се пре краја године уведе и ИД картица Отвореног Балкана.

"Тада ћемо разговарати са представницима свих бизниса, хотелијере, да обезбедимо што је могуће већи простор за попусте, за људе који долазе из Отвореног Балкана. Да ли ће то бити негде два, три, негде пет негде и 10 одсто попуста, не знамо, али биће огромна корист за људе који припадају Отвореном Балкану", рекао је предсЈедник Србије.

Вучић је најавио да ће бити све више погодности као и да ће бити учињено све да ове године не буду редови на граничним прелазима и чекања од по неколико сати ка Грчкој, али и обрнуто, ка Београду, Мађарској и Аустрији.

"То ћемо да направимо не само хардверским ширењем, што ће бити завршено до марта следеће године, ширењем самог прелаза, већ и другачијим понашањем цариника наших земаља, што ће људима доста да олакша живот, све оно што је за интересе обичног човека најважније, а не видим шта би за нас било важније од тога", рекао је Вучић.

"Италија види Србију као поузданог и важног пријатеља на Балкану"

Вучић је рекао да је са премијерком Италије Ђорђом Мелони имао садржајан и добар састанак и истакао да Италија види Србију као поузданог, стабилног, малог, али важног савезника и пријатеља на Балкану.

Вучић је рекао да посјету Мелони Србији очекује пре краја године.

Он је рекао да је Мелони са њим и премијерима Сјеверне Македоније и Албаније, Димитров Ковачевским и Едијем Рамом разговарала детаљно и дуго о свим питањима и да је разговор био суштински добар.


Глас Српске – Тањуг