Да ли је кампања у Српској снизила цијене у трговинама? :: Semberija INFO ::

 

Да ли је кампања у Српској снизила цијене у трговинама?


Док у Министарству трговине и туризма Републике Српске тврде да је све више трговаца заинтересовано да грађанима понуди производе по сниженим цијенама, одричући се дијела своје марже, борци за заштиту потрошача поручују да та појефтињења уопште нису примијетили.

Ријеч је, подсјетимо, о кампањи чије је покретање ресорно министарство иницирало на састанку одржаном 22. маја са представницима трговаца из Републике Српске.

Како су појаснили из овог министарства, у кампању су се до сада укључили трговци из свих крајева Републике Српске, међу којима су маркети "Зворничанка" Зворник, "Ђурић маркети" Дервента, "Зоки комерц" Бањалука, "Диона" Бањалука, с.т.р. "Теа" Бањалука, "Фрукта трејд" Дервента, "Тржница" Бањалука, "Центрум" Бањалука, маркети "Оногошт" Пале и други.

Подсјећају да су производи који су снижени у склопу ове кампање означени посебно дизајнираним воблером "Друштвено одговорни".

"Такође, Министарство трговине и туризма свакодневно заприма нове иницијативе трговаца за укључивање у кампању и достављање воблера за означавање артикала обухваћених овом кампањом, а по преузимању материјала и нови маркети биће представљени као учесници и партнери кампање", тврде из Министарства трговине и туризма Српске за "Независне новине".

Како су додали, када је ријеч о производима који су обухваћени кампањом, избор ових производа остављен је сваком трговцу понаособ, а према информацијама са терена - кампањом су обухваћени артикли из широког спектра производа - од кондиторских производа, млијечних производа, кафе, средстава за хигијену и других роба широке потрошње, који су у просјеку снижени од 15 до 30 одсто.

"Министарство трговине и туризма позива све трговце који се до сад нису укључили да подрже ову кампању, а јако је значајно истаћи да кампања не укључује само велике трговачке ланце, већ трговце који послују у Републици Српској, без обзира на величину и број пословница, односно радњи које имају", рекли су из Министарства.

Са друге стране, Снежана Шешлија, извршна директорица Удружења грађана "ТоПееР" Добој, истиче да не осјете да је било који од трговаца у овом граду снизио цијене.

"Уколико је то и било, то је непримјетно, али мислим да још није дошло до снижења цијена код нас. Било би добро, али сигурна сам да то још није кренуло како треба", каже Шешлија за "Независне новине".

Додаје да је неколико волонтера прошло кроз трговине у Добоју и нису видјели да су цијене у овом граду снижене.
"Ниједна цијена није снижена у Добоју. Могуће је да се то десило у неком другом мјесту", каже Шешлија.

Није ни у Бијељини, поручује Јован Василић, предсједник Удружења потрошача "Звоно" Бијељина, који тврди да цијене било чега није снизио ниједан од већих тржних центара.

"А, има их. Нису се, изгледа, ни укључили у тај процес, то су, изгледа, неке мање фирме, а ови што имају тржне центре, нигдје нису истакли да су се укључили у то", рекао је Василић за "Независне новине".

(Независне)