Нетанијаху избацио активисту из странке због вређања Холокауста :: Semberija INFO ::

 

Нетанијаху избацио активисту из странке због вређања Холокауста


Фото - Танјуг / АП
ЈЕРУСАЛИМ – Израелски премијер Бењамин Нетанијаху наредио је да се Ицик Зарка, активиста Ликуда, избаци из странке јер је исмевао Холокауст, вређао демонстранте који су протестовали против владе и стварао тензије на основи етничке припадности.

На видео снимцима који су кружили друштвеним мрежама,  види се како током суботњих демонстрација Ицик Зарка псује и пљује по демонстрантима на саобраћајној раскрсници, у близини радничког насеља Бејт Шин.

„Није узалуд убијено шест милиона. Поносан сам што вас је шест милиона изгорело”, узвикивао је Зарка.

Поводом Заркиних испада, премијер Израела је поручио да се „такво срамно понашање неће толерисати у Покрету Ликуд”, иако је Зарка годинама био значајан учесник свих страначких кампања и догађаја, преноси Танјуг.

Заркини увредљиви коментари односили су се углавном на европске Ашкенази Јевреје, који су највише страдали од нацистичког геноцида.

Зарка није засипао увредама Мизрахи Јевреје блискоисточног порекла, који имају традиционално упориште и подршку у конзервативном Ликуду.

Међутим, неки чланови Нетанијахуове верско-националистичке коалиције извршили су притисак на премијера да се приступи реформисању правосуђа како би се амортизовала „елитистичка прекорачења Ашкеназија” и уопште Јевреја европског порекла, који су, наводе, генерацијама имали водећу улогу у процесу оснивања и развоја јеврејске државе.


ПОЛИТИКА