Интерес за одмор у Грчкој не јењава упркос пожарима :: Semberija INFO ::

 

Интерес за одмор у Грчкој не јењава упркос пожарима


Туристи у Српској распитују се о тренутној ситуацији на грчким острвима која су захваћена пожарима, али углавном не отказују аранжмане, рекли су за "Независне новине" представници туристичких агенција.
 
Како наводе из Туристичке агенције "Хаппy Травел" у Бијељини, пожари који харају Грчком нису смањили интересовање за ову дестинацију и није било отказивања већ заказаних термина.
 
"На острву Родос имали смо путнике који су се тамо задесили за вријеме ових пожара, али према нашим сазнањима ситуација је засад стабилна. Имамо и путнике који у наредном периоду путују за Родос или су већ отпутовали, тако да засад нико не отказује заказане термине. Један број наших путника је евакуисан прије неколико дана из хотела у коме су били смјештени у други објекат, али радило се само о једном дану, након кога им је обезбијеђен други хотел и задовољни су", казали су из "Хаппy Травела".
 
Додају да је било панике и страха код путника када су евакуисани, али све се добро завршило и нико није прекинуо одмор.
 
"Не можемо предвидјети шта ће се дешавати у будућности јер Грчка је склона пожарима, свако љето се догоде, али засад летови и аранжмани нису отказани", поручују из ове агенције.
 
Да интересовање за Грчку остаје истог интензитета без обзира на пожаре у тој земљи потврђују и у Туристичкој агенцији "Вуковић" у Приједору.
 
"Засад нема отказивања аранжмана за Грчку, било је распитивања каква је ситуација, али није било одустајања", казали су из ове приједорске туристичке агенције.
 
Ведран Јокић, директор Туристичке агенције "Контики травел" у Бањалуци, казао је за "Независне новине" да пожари у Грчкој нису довели до одустајања од путовања.   
 
"Највећи број наших летова за Грчку је из Бањалуке за Атину, а на том простору тренутно нема неких јачих пожара. Било је неколико спорадичних, али то је све локализовано. Што се тиче Родоса и Крита већина нашег смјештајног капацитета је на сјеверном дијелу острва. Пошто са те стране дувају вјетрови са мора, такозвани мелтени, морски вјетрови на грчким острвима, они већином пожаре тјерају према југу. Љетовалишта гдје бораве наши туристи нису угрожена и уопште немамо путника који су на јужним дијеловима тих острва", објашњава Јокић.
 
Додаје да би затворили продају да имају проблема са конкретном дестинацијом, али све нормално функционише.
 
"Према томе, отказа путовања у Грчку нисмо имали. Било је спорадичних упита, и ми грађане обавијестимо о ситуацији и нашим сазнањима. Ми из Бањалуке немамо пуно путника на грчким оствима јер како имамо лет из Атине, сви путници иду у принципу на те просторе, на копнени дио Грчке. Ту су поприлично насељена подручја и све се брзо локализује, мада је јасно да је вријеме пожара", казао је Јокић.
 
Зоран Бибановић, предсједник Удружења туристичких агенција БиХ, казао је за "Независне новине" да немају тачне статистичке податке и не знају да ли је и у коликој мјери било отказивања путовања за Грчку.
 
"Сваки гост има своју агенцију гдје је уплатио путовања, а уз аранжман мора имати и опште услове путовања гдје су прецизиране и опције, по закону и облигацијама шта ко сноси у случају неких отказа и непредвиђених ситуација, као и ванредних ситуација, као што је пандемија или пожари", казао је Бибановић.
 
Подсјећамо, ватрогасне службе у Грчкој већ данима се боре са шумским пожарима који бјесне на грчким острвима Родос, Евија и Крф, те на Акаји на Пелопонезу.
 
На Родосу су вишедневни пожари изазвали масовну евакуацију, укључујући више хиљада туриста, преноси грчки портал Екатимерини.

(Независне)