Фармери најавили протест упозорења :: Semberija INFO ::

 

Фармери најавили протест упозорења


БАЊАЛУКА - Проблеми фармера у Српској узроковани афричком кугом свиња постају све сложенији, због чега су најавили да ће изаћи на улице уколико им не буде дозвољено контролисано клање здраве стоке, а на руку им не иде ни страх потрошача, који су скоро дупло смањили куповину ове врсте меса.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић каже за “Глас Српске” да је стање на терену хаотично. У Бијељини је, тврди, ситуација у потпуности измакла контроли, док у Лијевчу пољу влада велика нервоза код узгајивача свиња.

- Нигдје у Европи болест није експлодирала као у Семберији. Бијељина ће, по свему судећи, у потпуности остати без свиња, јер ће све побити, што је сулудо. У Лијевчу има довољно стоке за потребе тржишта, али ако овакав однос према свињарству буде настављен и ако нам не допусте да кољемо здраве свиње, ситуација ће ескалирати, а крајни резултат биће несташица свињског меса - прича Маљчић. Он наводи да фармери планирају да изађу на улице да би изразили незадовољство тренутном ситуацијом.

- Не можемо више истрпјети овај режим. Губици су огромни и ако ресорно министарство и кризни штаб у наредна два дана не предузму конкретне кораке, у петак ћемо највјероватније организовати мирни протест. У кругу од десет километара од жаришта ни здраве свиње се не могу клати. Тражимо да нам буде дозвољено клање уз строги надзор, да се рјешавамо стоке и смањимо економску штету. Овако те свиње на фармама чекају заразу. То препоручују и ветеринари - наводи Маљчић. Истиче да цијене нису мијењане упркос огромном смањењу сточног фонда.

- Товљенике продају по цијени од 4,30 КМ по килограму живе ваге, док прасићи коштају од пет до 6,5 марака. Те цијене су биле и прије заразе и остаће на том нивоу до краја августа засигурно. Шта ће бити на јесен и зиму, не знамо. Ако будемо зависили од увоза, цијене ће отићи у небо, јер су прасићи у Европи тренутно прескупи. Додатни проблем нам је што због неедукованости становништво сад избјегава свињетину. Афричка куга не смета људима, месо може слободно да се конзумира чак и ако је свиња заражена - појаснио је Маљчић.

Да је потражња за свињетином смањена тврди и власник ланца бањалучких месница “Код Лазе” Лазо Шешић.

- Купци се плаше да купују свињетину иако је познато да се зараза не може пренијети на људе. Продаја и потрошња пали су и до 50 одсто, а сада је забрањено печење прасади на зборовима. Цијене нико не дира, шта ћемо дизати кад готово нико и не тражи робу - каже Шешић.

И он сматра да треба дозволити контролисано клање свиња.

- Ако је на фарми од 100 свиња заражено пет, остале треба заклати и да месо иде у прераду, а не побити све свиње - наводи Шешић, који се нада да ни на јесен неће доћи до дивљања цијена свињетине.

Његове наде донекле оповргавају стручњаци из Србије, гдје такође хара афричка куга свиња. Поручују да нам долази период када је питање шта ће се дешавати и са цијеном и са бројем свиња, којих је и у Европи све мање.

Шверц

Према изворима “Гласа” поједини произвођачи из Градишке су након што је у Семберији потврђена куга одлазили у тамошња села и куповали свиње за двије марке по килограму живе ваге и тако су болест довезли у Лијевче поље. Исте те свиње које су угинуле или еутаназиране сада ће од ресорног министарства наплатити по цијени од шест марака.

- То је тачно! Шверцери сваку вече возе из заражених подручја за Бањалуку прасад, нигдје полиције ни ветеринарских инспектора да то заустави. Шверц свиња увелико цвјета, нико га не спречава - рекао је Мишо Маљчић.


Глас Српске