Нуклеарни пламен за напад Русије на НАТО :: Semberija INFO ::

 

Нуклеарни пламен за напад Русије на НАТО


Foto - Reuters
На основу указа председника Русије Владимира Путина та земља би могла да употреби нуклеарно наоружање у Украјини.

Овим речима је заменика председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев најавио могућност да „свет гори у нуклеарном пламену“ у случају успешне украјинске контраофанзиве.

„Једноставно не би било никаквог другог решења. Наши непријатељи треба да се моле нашим борцима да не дозволе да свет гори у нуклеарном пламену", написао је Медведев на Телеграму.

Најава употребе нуклеарног наоружања изазвала је оштре реакције званичника из Вашингтона који сматрају да би такав потез Москве био директан повод за сукоб са НАТО.

„Употреба нуклеарног оружја у Украјини била би напад на НАТО, изјавио је републикански сенатор Линдзи Грејем.

„Мојим руским пријатељима који говоре о употреби нуклеарног оружја у Украјини: морате да схватите да ће то бити напад на сам НАТО“, навео је сенатор на друштвеној мрежи X, раније познатој као Твитер.

Претходно је Олег Осипов, помоћник заменика председника Савета безбедности Русије Дмитрија Медведева, као одговор на критике САД на изјаве Медведева о нуклеарном оружју, подсетио на стотине хиљада људи који су погинули у Јапану од америчких атомских бомби.

„Не би требало да нас критикују они који су убили скоро 400.000 људи током нуклеарног напада на Јапан“, рекао је Осипов за РИА Новости.

Могућност употребе нуклеарног наоружања изазвала је забринутост и реакције и из Беле куће. Портпарол за националну безбедност Џејк Саливен назвао је реторику Дмитрија Медведева "непромишљеном и неодговорном", иако, како је додао, САД до сада нису виделе никакве назнаке да се Русија спрема за употребу нуклеарног оружја, додао је он, преноси Си-Ен-Ен.

„Употреба нуклеарног оружја у Украјини или било где била би погубна за свет и имала би тешке последице по Русију. Настављамо да ово пажљиво пратимо, али нисмо видели никакав разлог да прилагодимо сопствени нуклеарни став нити било какве индикације да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје“, рекао је Саливен, преноси Си-Ен-Ен.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је раније да не верује да ће Русија применити нуклеарно оружје.


​ПОЛИТИКА