На подручју Шамца санирана четири жаришта афричке куге свиња :: Semberija INFO ::

 

На подручју Шамца санирана четири жаришта афричке куге свиња



На подручју Шамца до сада су санирана четири жаришта афричке куге свиња, а међу зараженима су биле и двије дивље свиње. Локални кризни центар у координацији са републичким институцијама спроводи све превентивне мјере спречавања ширење заразе. На улазу у заселак Зорани у Обудовцу, гдје се налази неколико великих фарми свиња, дезо-баријере. Уз примјену свих прописаних биозаштитних мјера, зараза је ограничена и санирана на три фарме. Прво жариште, крајем јуна, регистровано је у Тишини.

- У том периоду смо еутаназирали негдје око 75 свиња и хвала Богу, од тада нисмо имали ни један нови случај. Ми имамо нови проблем који нас прати, а то је да у окружењу имамо жариште које је букнуло. На подручју општине Доњи Жабар која је сусједна општина и ту је експлодирала болест - изјавио је ветеринарски инспектор Милан Игњић. Осим појачане дезинфекције у зараженом подручју, општина Шамац организовала је додатну дезинсекцију и дератизацију да би се преносници вируса свели на најмању могућу мјеру.

- Обезбиједили смо и дезинфекционо средство које ће они користити за прскање тих њихових локалних и њивских путева око фарми и дворишта са тракторима и прскалицама. Прије два дана смо вршили и додатни третман против инсеката на том подручју, пошто су и инсекти могући преносиоци те заразне болести - рекао је Предраг Недић из Кризног центра општине Шамац. И даље је забрањен транспорт и трговина свињама и свињским месом унутар угроженог подручја, без одобрења ветеринарског инспектора или ветеринарске службе.


РТРС