Туристи из Турске хрле у Српску :: Semberija INFO ::

 

Туристи из Турске хрле у Српску


БАЊАЛУКА – Страни туристи који су дошли да уживају у благодетима Српске у првих седам мјесеци ове године остварили су 55 одсто више долазака и ноћења у односу на исти период лани, а предњаче туристи из Турске којих је било за 200 одсто више.

Из Туристичке организације Републике Српске (ТОРС) казали су да је ово успјешна година, те да долазе туристи са свих меридијана.

Сарадник ТОРС-а за односе са јавношћу Санела Шимун навела је да су страни туристи остварили 159.545 долазака и 377.478 ноћења, прије свега, гости из земаља окружења, али и из Турске, Њемачке, Аустрије, Грчке.

- Када је ријеч о домаћим туристима, остварили су 114.785 долазака и 270.047 ноћења. Укупно, Српску је од јануара до јула ове године посјетило 274.330 туриста, који су остварили 647.525 ноћења и то је за 15 одсто више долазака, односно за 13 одсто више ноћења него у истом периоду лани - рекла је Шимунова.

Према њеним ријечима, гости су се задржавали у просјеку 2,4 дана, а највећи број ноћења туристи су остварили у мјестима која посједују мјеста гдје иделана за активан одмор, културно-историјске занменитости, ријечна и језерска мјеста, те у бањским и планинским мјестима. Шимунова је додала да је за седам мјесеци ове године уплаћено 1,2 милиона КМ боравишне таксе, што је за 20,19 одсто више у односу за исти период претходне године.

Она је навела да је ове сезоне актуелан рафтинг на Тари, Врбасу и Уни, обилазак виа ферате "Соколов пут" на Романији, али и национални паркови, бањска и планинска мјеста и вјерски туризам.

- Многи хотели немају конгресне сале, а тај вид туризма је исплатив и све популарнији. Ријеч је о великим групама људи који, осим што учествују на семинарима и конгресима, уживају и у другим садржајима, од гастро понуде до смјештаја. Да бисмо их привукли морамо имати и хотела са пет звјездица са свим пратећим садржајима, спа центрима, базенима, јер често траже хотеле са јасно прописаним критеријумима - истакла је Шимунова додавши да недостаје и смјештаја нижих категорија за велике туре.


Глас Српске