Међународни представници признали да је Додик у праву, кад тражи да се поштује Дејтон :: Semberija INFO ::

 

Међународни представници признали да је Додик у праву, кад тражи да се поштује Дејтон


Политички аналитичари оцјењују да сливање различитих намјера и интереса западних сила , узрок политичке конфузије у БиХ. Крајња намјера је, тврде, спријечити договор и просперитет. Потврда томе је и изјава предсједника Србије Александара Вучића, да су му својевремено међународни званичници потврдили да је предсједник Републике Српске Милорад Додик у праву у вези са захтјевима за поштовање Дејтонског споразума.

Прибојавају се наводног "малигног" руског утицаја, а Балкан је још од 90-сетих интересно подручје западних сила, кажу аналитичари. Оцјењују да су креирали Дејтонски споразум, да би га, тумачећи како им кад затреба БиХ држали на танком леду. Призају, али не јавно, да су власти Српске у праву. Потврдио је то и предсједник Србије.

- Лично сам разговарао, када су ме молили да разговарам са Додиком око спуштања тензија, ја сам им рекао није ми то проблем, али ви морате да ми кажете гдје Додик није у праву око два захтјева који се тичу поштовања Дејтонског споразума. И тада су ми међународни представници рекли - да, у праву је, али мора да прође вријеме. Прошло је више од годину дана, а они су настави да притискају Републику Српску - поручио је предсједник Србије Александар Вучић.
Ароганција и сила земаља Квинте и САД, оцјењује дипломата Зоран Миливојевић, напомињући да западни фактори свјесно игноришу и Дејтонски споразум и међународно право.

-Они знају да се нешто ради противправно, на силу а и даље покушавају да то проведу на сваки начин. Мислим да се ради и о сујети неких држава, посебно Њемачке, која има специфичне интересе када је ријеч о БиХ. Шмит је њемачки политичар и нема политичке воље и спремности да Њемачка призна да је то именовање покушај легализације мимо свих прописа и међународних и Дејтонског мировног споразума - истакао је Зоран Миливојевић, пензионисани дипломата.

На снази је закон јачег, правда је на чекању, оцјењује и политиколог Филип Матић. Каже да слово закона, домаћих и међународних и право јесу уз Републику Српску. Предсједник Србије је само потврдио лицемјеран однос међународне заједнице, каже Матић.

-Настоје чинити штету Србима и намјерно се постепено преносе надлежности, како би се Срби држали под будном контролом, али никада неће дозволити да Бошњаци буду сами у овој држави, јер ће добити једну чисту исламску државу - поручио је Матић.

Стара римска пословица: "Завади, па владај", али не допире до свијести сарајевске политичке чаршије. Аплаудирају Шмитовим наметнутим законима, увјерени да су судским процесом поставили замку предсједнику Републике Српске. Заборављају, воља српског народа неће упасти у ту замку!
 
(РТРС)