У БиХ људи немају навику конзумирања и потрошњу меда :: Semberija INFO ::

 

У БиХ људи немају навику конзумирања и потрошњу меда


Стање и перспективе пчеларства у БиХ и окружењу, једна је од главних тема осмог Међународног конгреса о пчеларству и пчелињим производима у Сарајеву.
 
Конгрес су организовали Удружење за нутриционизам и дијететику, Технолошки факултет Универзитета у Тузли БиХ заједно са удружењима пчелара Босне и Херцеговине и са дугогодишњим партнерима Свеучилиштем Јосипа Јурја Строссмаyера из Осијека и њиховим Прехрамбено-технолошким факултетом, те Факултетом туризма и руралног развоја из Пожеге.
 
Конгрес је окупио више од 150 учесника, а током конгреса биће представљено 25 стручних радова стручњака из БиХ, региона и свијета.
 
Прилика је то, како је уиме организатора навео професор Мидхат Јашић, да знање и искуства размијене пчелари, академска заједница, љекари, фармацеути, нутриционисти, прехрамбени технолози, ветеринари, представници прерађивачких капацитета и други.
 
Пчелари, како је додао Јашић, нису задовољни са овом сезоном јер климатске промјене узимају свој данак, тако да су приноси у пчеларству били мањи него ранијих година.
 
"Када је у питању производња пчеларских производа, поготово меда, ми смо негдје на дну љествице у Европи, потрошња се креће између 500 и 700 грама по глави становника што је десет пута мање у односу на индустријски развијене земље. Немамо навику конзумирања и потрошње меда, а још се трудимо да дамо више значаја пчеларским производима као што су полен, прополис, матична млијеч и друго", нагласио је Јашић за Фену.
 
Додао је да је недовољни интерес и едукацију у пчеларству, те да је едукација о практичном пчеларању практично сведена на едукацију у оквиру пчеларских удружења.

(Независне)