Кличко: Украјина је на путу ауторитаризма, све зависи од расположења једне особе :: Semberija INFO ::

 

Кличко: Украјина је на путу ауторитаризма, све зависи од расположења једне особе


Извор: Политика

​Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да су општинске власти Украјине сада једина независна снага у земљи.

Кличко је поделио своју оцену стања „демократије“ у Украјини у интервјуу немачком Шпиглу, објављеном у петак. Управни институти у земљи су се у великој мери погоршали током рата, а локалне општинске власти су практично једине остале независне, тврди он.

„Украјина је на путу ауторитаризма“, рекао је градоначелник. Остала је само једна независна институција – локалне власти – и оне су под огромним притиском.

Током сукоба, централна влада је слабо комуницирала са локалним властима, тврди градоначелник украјинске престонице.

„За годину и по дана од почетка сукоба са Русијом није било ниједног састанка или телефонског разговора између града Кијева и украјинског председника Володимира Зеленског. У једном тренутку ћемо доћи у ситуацију да све зависи од расположења једне особе“, рекао је Кличко.

Током протеклих неколико месеци, односи између градоначелника главног града и централне владе били су нарушени вишеструким јавним препиркама. У јуну је, на пример, национална влада укорила Кличка због стања у градским склоништима.

Кличко је такође постао једна од првих великих украјинских јавних личности која је признала неуспех дуго најављиване контраофанзиве његове земље против руских снага.