​Када се обавља прва прихрана озимих усјева? :: Semberija INFO ::

 

​Када се обавља прва прихрана озимих усјева?


Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  Извор: Агроклуб

Потребно је да биљке имају најмање три листа, јер им је тада коријен развијен и може усвојити додата хранива. Но, проблем могу бити услови.

Пред нама је вријеме за набавку ђубрива потребног за прихрану озимих усјева. Количина која се додаје, као и врста, морају бити усклађени са укупном прихраном, климатским условима, генетским потенцијалом сорте, потребама појединих сорти, квалитету земљишта.

Сачекајте да се земља просуши

За озиме житарице прихрана се обавља што прије, чим то временске прилике дозволе, а биљке су у фази бусања. У већини континента то је мјесец фебруар. Потребно је да биљке имају најмање три листа, јер им је тада коријен развијен и може усвојити додата хранива. Проблем могу бити услови. Превише влажно земљиште одлаже улазак у поља, као и ниске температуре и сњежни покривач.

Посао се обавља када механизацијом можемо ући у парцелу без страха од јаког збијања, гажења или заглављивања трактора, када је земљиште довољно просушено.

Оптимална температура ваздуха за обављање овог посла је око 10ºЦ.

Тражи доста азота

Најважнија култура је озима пшеница која на пољу остаје много дуже од јаре, даје већи принос, али и треба више хранива. Потребно је обезбиједити уравнотежену прихрану како би њен пуни потенцијал родности дошао до изражаја.

Велика је потреба за азотом који учествује у изградњи зелене масе и улази у састав зрна. Количина која се додаје по хектару се мијења у зависности од родног потенцијала сорти пшенице, количине која је додата у стартном ђубрењу и раније наведених фактора.

Прва прихрана утиче на број стабљика по биљци, односно класова, и број зрна по класу. Због тога је циљ да се створи довољан број јаких стабљика које могу изнијети високе приносе.

Најефикаснија је употреба азотних ђубрива која су у форми нитрата које биљке усвајају без обзира на временске прилике. За примјену урее температуре ће бити релативно ниске и неће се моћи активирати. Код комбинованих треба знати да су фосфор и калиј теже покретљиви и остају у површинском слоју.

Ђубрење испод ништице


Пољопривредници практикују примјену ђубрива по смрзнутом земљишту, јер тада могу ући трактором у парцелу.

Употреба хербицида у озимим усјевима зависи од температуре ваздуха

Након одмрзавања земљиште је превлажно, а додато ђубриво се активира и биљка га усваја. Друга прихрана се обавља око мјесец дана касније.