Џамија Арнаудија у Бањалуци обновљена, познат датум отварања :: Semberija INFO ::

 

Џамија Арнаудија у Бањалуци обновљена, познат датум отварања


Извор: Независне новине

БАЊАЛУКА – Свечано отварање Арнаудија џамије планирано је за 4. мај ове године када ће овај сакрални објекат отворити своја врата за вјернике и посјетиоце, а према ријечима муфтије бањалучког Исмаила Смајловића, џамија је спремна за отварање.

Како је истакао муфтија Смајловић, отварањем Арнаудије биће завршен процес обнове 16 порушених бањалучких џамија.



"Градња Арнаудије показује ширину, а унутар џамијског здања садржи топлину за људска срца. Арнаудија је једна од три знамените бањалучке џамије које имају посебну вриједност. Ако 'прескочимо' период владавине рушилачке свијести која је поравнала све џамије у Бањалуци, с Арнаудијом можемо отворити свијетлу страницу бањалучке љепоте које овдје има у изобиљу, од чисте воде ријеке Врбаса, природног зеленила, града свјетлости и других природних љепота у које се људски род треба и загледати и огледати јер би то могао бити правац за угоднији живот“, рекао је он.

Истакао је да су се у обнову Арнаудије укључили честити грађани Бањалуке, државни органи који су дали потребне документе за градњу, градитељи и донатори који су финансирали обнову.

"С радошћу могу казати да је Арнаудија спремна за отварање. Предстоје одређене радње како би било све спремно за 4. мај 2024. године у оквиру обиљежавања Дана џамија и џемата, односно Дана вакуфа у Исламској заједници", казао је он за Мину.

Такође, бањалучка медреса "Реис Ибрахим-еф. Маглајлић" ове године испратиће прву генерацију ученика, што ће поред отварања Аранудије, бити велики догађај за Муфтијство бањалучко.

"Радостан сам што је младост медресе прихваћена у Бањалуци и то је додатно богатство и украс који охрабрује честите особе. Медреса као образовна установа се етаблира и њени ученици су се на примјерен начин интегрирали, сада предстоји промоција стечених знања кроз студиј и друге могућности за свршенике, а руководство да отвори сарадњу са сродним образовним центрима у Бањалуци и шире. Свакако, вриједно пажње је разумијевање државних органа који су дали потребна одобрења за рад и грађане Бањалуке који су прихватили ученике у своје окриље", истакао је муфтија Смајловић.