Грађани БиХ по намирнице и лијекове иду у Србију - уштеде су и до 40 одсто :: Semberija INFO ::

 

Грађани БиХ по намирнице и лијекове иду у Србију - уштеде су и до 40 одсто


Извор: БХРТ/Ивана Трбић (С. Т.)

Због континуираних поскупљења основних животних намирница, све већи број грађана Босне и Херцеговине из пограничних подручја по хљеб, млијеко и уље одлази у сусједну Србију. Поред намирница, највише купују и лијекове, а уштеде су кажу, некада и до 40 посто.

Мостом преко Дрине по хљеб, млијеко, брашно и друге намирнице, свакодневица је многих становника Зворника. У редовне набавке хране, али и лијекова “преко границе” иде и пензионер Мујо Тулић.

"Једно 20-30 % најмање, сад сам баш био, овдје којих нема, тамо има већином. Хљеб јефтинији, не изађе ни марка, а овамо је марка деведесет најјефтинији", прича нам Мујо.

Само за једну куповину уштеде и до неколико марака, кажу Зворничани. Да ли су и колико цијене ниже и колике су уштеде у Малом Зворнику у односу на Зворник, наша екипа је одлучила да провјери и сама. 

Након пар стотина метара шетње мостом преко Дрине одмах на другој обали, у продавници млијечних производа, кажу нам, стотине Зворничана свакодневно по хљеб и млијеко долази код њих.

"Долазе свакодневно, буде их око стотињак, купују се производи млијечни, фабричке цијене. Цијена млијека у маркама је 1,70, јогурт од 2 литре 3,40 чашица, 3 комада за марку. Хљеб је деведесет фенинга и марка", каже нам продавачица у продавници у Малом Зворнику у Србији Рада Несторовић.

Јогурт од два литра, један хљеб и литар млијека у Малом Зворнику наша екипа платила је тек нешто више од пет марака. Исте те производе само стотину метара ниже платили би 50% скупље.

Куповина преко границе уобичајена је пракса и у Бијељини, али и у Брчком, кажу у удружењима потрошача. С друге стране, и грађани Србије често „пазаре“ у БиХ и то одјећу, кућну хемију и гориво.

"Купује се роба за коју се одмах може извршити поврат ПДВ-а, тако да је само са повратом ПДВ-а роба јефтинија него у Србији. У Брчком доста долазе из Хрватске и наши иду тамо, народ се сналази јер иде од производа до производа", истиче Јован Василић из Удруге потрошача Звоно Бијељина.

Осим животних намирница и лијекова, са почетком нове пољопривредне сезоне многи пољопривредници из наше земље набавиће прихрану и сјеме у пољопривредним апотекама у Србији, јер су, без обзира на трошак горива, разлике у цијени значајне.