Руска Дума укинула одлуку Хрушчова о предаји Крима Украјини :: Semberija INFO ::

 

Руска Дума укинула одлуку Хрушчова о предаји Крима Украјини


Foto: URA.ru

Извор: Глас Српске

​МОСКВА - Државна Дума укинула је одлуку некадашњег генералног секретара СССР-а Никите Хрушчова из 1954. године којом је Кримска област предата Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици (УССР).

Закон, којим се одлука о предаји Крима из састава Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике (РСФСР) у састав УССР-а проглашава неважећом, иницирали су посланик Думе Константин Затулин и сентор са Крима Сергеј Цеков.

"Одлука о предаји Кримске области, која је усвојена 1954. године нормативно-правним актима који немају правну снагу, уз кршење устава РСФСР-а и СССР-а, признаје се као незаконита и није у складу са основним принципима владавине права и међународног права", наводи се у документу.

Предсједавајући кримског парламента Владимир Константинов у децембру прошле године указао је на рекордан број прекршаја при предаји Крима УССР-у 1954. године, пренио је "Спутњик".

Он је тада истакао да, у случају да су тада донесене правне одлуке, руска страна сада не би имала шта да оспорава и не би имала основу да се обраћа суду.

Крим се вратио у састав Русије у марту 2014. године након референдума одржаног послије државног преврата у Кијеву. За повратак у састав Русије гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Међутим, према ријечима предсједника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.