Завршава се мост који спаја Русију и Кину: За туристе – прелазак жичаром :: Semberija INFO ::

 

Завршава се мост који спаја Русију и Кину: За туристе – прелазак жичаром


Москва -- Мост преко реке Амур, који ће повезати Русију и Кину, у завршној је фази.

Овај значајан пројекат, први овакве врсте, јача економске везе две земље.

Градови Хеихе на северу Кине и руски најисточнији град Благовешченск, лоциран на другој обали реке Амур, који Кинези називају Хеилонгјанг, биће спојени овим мостом.

Он је дугачак више од километар и део је главног ауто-пута дужине 19,9 километара, а има две саобраћајне траке, пише Спутњик.

Амбициозни пројекат вредан 300 милиона долара почео је у децембру 2016. а два дела масивног ланчаног моста спојила су се крајем маја ове године. Нови циљ је достигнут у петак када су локални званичници објавили крај радова на конструкцији и најавили отварање које је планирано за април 2020. године.

"Овај мост има стратешки значај за нас", рекао је гувернер Амурске регије Василиј Орлов на свечаној церемонији и нагласио значај профитабилности овог пројекта за регион.

"Сурови временски услови овог краја били су проблем за преласке преко границе годинама, али мост ће решити овај проблем. Када буде пуштен у рад, моћи ће да прелазе и карго камиони", истакао је Александар Козлов, руски министар за развој Далеког истока.

Нови мост требало би да привуче велики број туриста, посебно из Кине. Међутим, туристи у први мах неће моћи да користе овај пут, који је пре свега доступан за теретне камионе. Тек за годину и по, када буду направили прелазе за путнике, мост ће моћи да користе туристи и туристички аутобуси.

Козлов је рекао како ће туристима бити понуђен занимљивији и јефтинији начин преласка реке, и то жичарама које се тренутно граде.

Б92/Спутњик