ОДРЖАНА ЈАВНА ДЕБАТА ЗАЈЕДНО СМО ЕУРОПА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА ЈАВНА ДЕБАТА ЗАЈЕДНО СМО ЕУРОПА


Амбасадор Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, био је домаћин јавне дебате "Заједно смо ЕУропа", одржане 29. маја, поводом годишњице објаве Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији.

На дебати се разговарало о напретку који је потребно остварити по питању 14 кључних приоритета у  областима: демократије, владавине права, јавне управе и темељних права.

У дискусији су учествовали и предсједавајући предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, директор Дирекције за Европске интеграције Един Дилберовић, предсједница Опћинског суда у Сарајеву Јања Јовановић, амбасадорица Чешке Републике Ивана Хлавсова, амбасадор Италије Никола Минаси, амбасадорица Њемачке Маргрет Уебер, амбасадорица Шведске Јохана Стромквист, аналитичари Аднан Хускић и Ади Ћеримагић, директор удружења Ваша права Емир Прцановић, директорица ЦИН/а Леила Бичакчић те представници младих, Милош Ковачевић испред Удружења Церебра и Вања Михајловић из Тима волонтера/Хероји улице.

Преко 100  представника организација цивилног друштва, академске и пословне заједнице, младих и медија, могли су да прате догађај путем Зоом апликације, те да постављају питања.. 

Деведестоминутна дебата била је подијељена у три цјелине у којима је било говора о наредним корацима на испуњавању приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, као и о укључивању грађана у демократске процесе у Босни и Херцеговини.

Амбасадор Затлер истакао је да велика већина грађана подржава чланство земље у Европској унији што би им политички представници требали омогућити чим прије.

-Пут Босне и Херцеговине ка Европској унији значи досезање стандарда ЕУ у свим областима живота, те низ реформи које институције и грађани морају провести како би се приближили тим стандардима,  рекао је Затлер.  
Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић се захвалио Европској унији на подршци Босни и Херцеговини у одговору на ЦОВИД-19 пандемију, као и прије тога.

Додао је да је на загребачком самиту потврђена подршка европској перспективи Западног Балкана и потреби убрзања процеса европских интеграција.

У оквиру дискусије о владавини права званично је представљен и онлајн портал за комуникацију са грађанима "Право на правду" коју је уз подршку ЕУ покренуло удружење "Ваша права".
 

Директор организације Емир Прцановић истакао је да портал представља наставак активности најављених послије јавне дебате о владавини права одржане у новембру прошле године уз подршку ЕУ, те да ће омогућити директну комуникацију са грађанима и подржати транспарентност кроз приступ информацијама.

Амбасадор Минаси и амбасадорица Хвалсова говорили су о значају владавине права за животе грађана, док је предсједница Опћинског суда у Сарајеву Јања Јовановић закључила да правосуђе треба помоћи грађанима да  благовремено и ефикасно остваре своја права.

Потребу за већим степеном укључености грађана и цивилног друштва у процесу интеграција истакао је у завршном дијелу дискусије директор ДЕИ-а Емир Дилберовић. Амбасадорица Јохана Стромквист додала је да је учешће грађана битно у сваком аспекту процеса и да се тиме оснажује и његова транспарентност. 

У свом закључку, амбасадорица Маргрет Уебер истакла је да би већа укљученост грађа допринијела томе да буду боље обавијештени о приликама у земљи.

У закључку дискусије, амбасадор Затлер поновио је спремност Европске уније и земаља чланица да подрже напоре земље на путу према Европској унији.

Мишљење Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у БиХ објављено је 29. маја 2019. године.
Заједно са пратећим Аналитичким извјештајем, овај документ утврдио је препоруке како би земља даље напредовала у процесу приближавања Европској унији.
 
Семберија инфо (М.Решидовић)