Свјетска седмица дојења 2020. године: Подржимо дојење за здравију Планету :: Semberija INFO ::

 

Свјетска седмица дојења 2020. године: Подржимо дојење за здравију Планету


Свјетска седмица дојења обиљежава се од 1. до 7. августа у више од 170 држава свијета, ове године под посебним околностима и у знаку пандемије вируса Ковид-19, наводе стручњаци из Института за здравље и сигурност хране Зеница. 

По препоруци Свјетске здравствене организције, ова седмица усмјерена је на важност сарадње, заједништва и партнерских односа у промоцији дојења и пружања подршке младим мајкама.

Свјетска здравствена организација препоручује искључиво дојење до шест мјесеци бебе, а наставак дојења уз дохрану до двије године.  



Слоган овогодишње Свјетске седмице дојења је ,,Подржимо дојење за здравију Планету”. Осим добробити за здравље дјетета, дојење показује позитивне ефекте и на здравље мајки, те доприноси мањој учесталости рака дојки и јајника, шећерне болести и високог притиска. 

Мајчино млијеко је најбоља храна за бебу којој треба пуно енергије, хранљивиох састојака, минерал, витамина, масноћа и других специфичних хранљивих материја битних за интензиван раст и развој. О дојењу је спроведено на хиљаде истраживања и готово сва показују само позитиван утицај на бебу, кажу у Институту за здравље и сигурност хране Зеница.

Многа истраживања истичу да су дојена дјеца као одрасле особе здравије, отпорније, задовољније, дуговјечније. Кључ за дугорочно здравље човјека је управо у храни коју уноси.  

Посебно на почетку живота када органски сyстем и имунитет започињу свој развој и требају им специфичне хранљиве материје. Њих има само мама, односно мајчино млијеко. 

Из зеничког Института за здравље и сигурност хране поручују да је дојење за сваку мајку и дијете најприроднија и једна од најљепших ствари на свијету. Само зато што је природна ствар, не значи аутоматски да је и једноставна.  

Свјетски савез за подршку дојењу је глобална мрежа појединаца и организација које се брину о заштити, промоцији и пружању подршке дојењу широм свијета, чији се напори заснивају на декларацији ,,Innocenti”, програм ,,Ten Links for Nurturing the Future” и СЗО/УНИЦЕФ-овој Глобалној стратегији исхране новорођенчета и малог дјетета. 

ИНЗ / Семберија инфо